Kliimaministeeriumi toel jätkub elektrivõrgu tugevdamine Saaremaal, Muhus ja Hiiumaal

Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm
Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kliimaministeerium eraldab Elektrilevile 13,7 miljonit eurot Eesti suursaatel ilmastikukindla elektrivõrgu ehitamiseks. Kokku tugevdatakse ligi 300 km elektrivõrku ning seeläbi paraneb 14 500 elektritarbija varustuskindlus ning väheneb rikete arv.

„Eelmiste talvede tormid ja lumesajud on näidanud, kui oluline on suursaarte elektrisüsteemi tugevamaks ja ilmastikukindlamaks muutmine. Praegune rahastus on osa ligi 100 miljoni euro suurusest paketist, mille on riik viimastel aastatel elektrivõrgu kliimakindlaks muutmise kaasrahastuseks suunanud. Selle rahastuse abil uuendatakse muuhulgas ka Saaremaa ja Muhumaa vaheline ühendus ning Saaremaa ja Hiiumaa vaheline kaabel,“ sõnas kliimaministeeriumi energeetika ja maavarade asekantsler Jaanus Uiga.

2023. aastal oli Elektrilevi jaotusvõrgus elektrikatkestuste kogukestus kliendi kohta aastas 450 minutit. Eesti energiamajanduse arengukava aastani 2030 seab ette eesmärgi viia elektrikatkestuste kestus kliendi kohta aastas 90 minutile. Kuna enim rikkeid põhjustavad raskete ilmastikuolude korral just liinidele kukkuvad puud ja oksad, alustas Elektrilevi 2023. aastal suursaartel ka liinikoridoride laiendamise projektiga, mille käigus laiendatakse ja puhastatakse liinikoridorid ohtlikest puudest ja võsast, et vähendada rikkeid ja lihtsustada brigaadide liikumist rikkekohtadeni.

„Eesti elektrivõrk vajab lähiaastatel kaasajastamiseks ja varustuskindluse tagamiseks suuri investeeringuid. Riigipoolne kaasrahastus võimaldab neid investeeringuid kiiremini teha. Saared on Eestis tormidele kõige avatumad ja ilmastikukindla võrgu ehituse kiirendamine on seal hädavajalik. Tööd saavad teostatud 2025. aasta lõpuks,“ sõnas Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Saarte varustuskindluse tagamisel on veel väga oluliseks ühenduseks Saaremaa ja Hiiumaa vaheline merekaabel. „Elektrilevi investeerib riigi toel 7,6 miljonit eurot uue merekaabli paigaldusse Saaremaa ja Hiiumaa vahel, et tagada Hiiumaa varustuskindlus ning suurendada ka võrgu läbilaske mahte. Uus kaabel saab paigaldatud 2025. aasta lõpuks,“ sõnas Härm.

Eesti on taastuvenergia tootmise elektrivõrku integreerimise võimekuse suurendamiseks ja võrgu ilmastikukindlamaks muutmiseks juba eelnevalt otsustanud suunata taastekava kaudu avaliku sektori toetust kokku 74,2 miljonit eurot.

Tagasi üles