MUHU UUDISSED Kalendri järgi akkab pühabe sügis

Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ei neh, ikka terit. Et sui akkab otsa lõpma, sest oo Liiva linnas juba ammu aru suaja oln.

Külasemas tehti sügise uotamisega akatust mineva laupa. Siis pieti nende igavuastast sügise vestivali. Sie oo juba sur popiks suan sündmus. Varsi vuata et vielgid popim kut mihklibene laat Liiva linnas.

Selle sügise mudud es oln miskit küsimust, et mis piaks olema nõuke sügisand, mis oo pääva keskmeks. Ikka õun, neh. Neid oo küll just uduumbe. Ja üldse oo luodus oln sievuasta lahke anniga. Kõiki asju oo. Vat nüid siis oo tiada, et jüribene lumi oo tõeste saagile kasuks. Akka või teist iga kevade välja nõiduma.

Ja nüid oo juba pirekse vihmasemaid ilmasid kua oln ja mõni oo isegid tule piisi alla tein. Ja pühabe oogid püöripäe ja kalendri järgi akkab sügis pihta. Muhus laanitse selle akatuseks pühabe ää pidada üks matkapäe. Läheb rüistab jälle natukse rinki kaudu Muhu suart.

Ja pühabe, kahekümne teesel akkavad jälle spordihallis tansitunnid kua. Ühe puari kääst küsitse raha 75 eurut ja kokku suajasse viiel pühabel järjest. Iga korra aegas oo kuolitund kaks tundi pitk. Pihta akatse kellu kolmest. Ja kis tahtvad ennassid kirja panna, siis Kätli uotab. Mõni masu mahub viel.

Aga nuorem rahvas, kuolilapsed neh, suatvad suve äe ja võtvad sügise vastu Muhus tükkis pärimuspäävadega. Neh, lapsed tulavad Suaremualt, Vormsilt, Iiumualt, Kihnust, Ruhnust ja Pranglilt siia kokku ja siis Muhu lastega seltsis uurivad ja õppevad kolm pääva kampas Muhu pärimust. "Meite kodu luod" oo rojekti nimeks ja Eesti Soarte Kogu oo iestvädajaks.

Üks nõuke tiadaandmine kua, et kis tahaks omale kompostrid soeta, siis tasub vallamajast üles otsida sie uus munuke tüdrik, Krista. Vald tellis sii masu enne juanibed teisi kena laari ja ikka sõukse mõttega, et inimesed suaks nie omale kojo ühna odava innaga. Oo kahesuguseid ja puru kenad asjad oo.

Suaremuale sõitmine oo nüid nii võeras äkist. Põle änam neid lekripostisid ja ruatisid silla jaares. Võeras oo küll, aga kena oo kua. Äkist suab ikka nüid asjad nõnna kua liikuma, et suab vie miskitmoodi tammi alt läbi. Ega muhulased muedu ep kutsu väena tammi tükkis väena sillaks. Meite mielest oo justnimelt õige, et sie tie oleks ennemini silla muodi ja vesi piaseks alt läbi.

Ei neh, olge siis ikka munuksed!

Tagasi üles