Kallemäe laste teine ema Maie Laipaik

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VAHVLIMASIN PUHTAKS JA UUT KÜPSETAMISÕHTUT OOTAMA: Maie sõnul on õpilaskodu lapsed agarad hõrgutisi valmistama.
VAHVLIMASIN PUHTAKS JA UUT KÜPSETAMISÕHTUT OOTAMA: Maie sõnul on õpilaskodu lapsed agarad hõrgutisi valmistama. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Kasvataja Maie Laipaik on Kallemäe kooli õpilaskodus elavatele poistele ja tüdrukutele ema eest – õpetab neid keetma ja küpsetama, särgile nööpi ette õmblema, jagab nende rõõme ja muresid. Iga last enda järelt koristama utsitab ka, kuis muidu.

Kui pisut sõnadega mängida, on Maie õpilaskodus lausa “võtmeisik” – niisuguse järelduse võib teha tema peos oleva suure võtmekimbu põhjal. Tegelikult on “võtmeisikuid” ehk kasvatajaid tööl korraga kaks ja kokku kolm, sest ühest “emast” 23-le õpilaskodus elavale lapsele ei piisaks.

Kui Maie 1974. aastal Kallemäe kauplusse müüjaks tuli, poleks ta küll osanud arvata, et jätab pealinna kaubandustehnikumis õpitud ameti ühel päeval kus seda ja teist ning asub tööle hoopis kohalikus, erivajadustega lastele mõeldud koolis. Ega see kannapööre kohe juhtunudki – jätkus ju algul müüja ja hiljem kaupluse juhataja tööd pea 24 aastaks. Kuni tuli teade, et kauplust senisel kujul ei pruugi olla enam kauaks. “See oli aeg, mil kooperatiiv hakkas otsi koomale tõmbama ning poode asuti erastama või pandi need hoopis kinni,” tähendab Maie.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles