Kapo tegi Rene Toomse nime avalikustades vea

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Saarte Hääl

Õiguskantsler Indrek Teder leiab, et saarlasest ohvitseri kapten Rene Toomse nime avalikustamine kaitsepolitsei 2008. aasta aastaraamatus ei olnud õiguspärane.

Teder on seisukohal, et riigiprokuratuur ei kaalunud kohtueelse menetluse käigus kahtlustatava nime avaldamiseks loa andmisel kõiki seaduses toodud asjaolusid. Õiguskantsler on seisukohal, et nime avalikustamiseks ei olnud seadusega nõutud avalikku huvi, samuti ei olnud see vajalik kaitsepolitsei seaduslike ülesannete täitmiseks.



Riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni esimees Jaanus Rahumägi saatis mullu sügisel kirja õiguskantsler Indrek Tederile, milles palus õiguskantsleri seisukohta nn Toomse juhtumi kohta. Ehkki Kuressaarest pärit Eesti kaitseväe ohvitseri, endise ESTHUMINT-2 üksuse ülema kapten Toomse kriminaalasi oli lõpetatud 17. septembril ja neli aastat uurimise all olnud ohvitser ei nõudnud kelleltki vabandamist, arutas riigikogu julgeolekuasutuste komisjon 27. septembril kaitsepolitsei 2008. aasta aastaraamatus avaldatud süüdistust Toomsele riigisaladuse lekitamises. “Selline olukord võib tähendada süütuse presumptsiooni rikkumist,” leidis toona erikomisjon, soovides teada, kas Toomse nime avalikustamine kaitsepolitsei aastaraamatus oli õiguspärane.



Õiguskantsler on ka seisukohal, et luureülesandeid täitva kaitseväelase nime avalikustamisel oleks tulnud põhjalikumalt kaaluda tema julgeolekut ja potentsiaalset edasist samas valdkonnas töötamise perspektiivi. Tederi arvates ei olnud riigiprokuratuuri ja kaitsepolitseiameti selgitused avalikkuse kõrgendatud huvi kohta seoses Toomse kriminaalasjaga piisavad.



Kriminaalasi jõudis avalikkuse ette pärast seda, kui kaitsepolitsei kirjutas oma aastaraamatus, et kaitseväe ohvitseri Rene Toomset kahtlustatakse riigisaladuse lekitamises. Riigiprokuratuur süüdistas teda riigisaladuseks tunnistatud teabe ebaseaduslikus edastamises ja sellele ebaseadusliku juurdepääsu võimaldamises. Toomse oli Afganistanis Kandahari õhuväebaasis NATO ISAF-i sõjaväelisel missioonil ESTHUMINT-2 üksuse ülemana edastanud avaliku ehk krüpteerimata e-posti kaudu salastatud teavet inimesele, kellel puudus riigisaladusele juurdepääsu luba.

Tagasi üles