USA kohus võib šimpansid isiksusteks kuulutada

Urmas Kiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel esmaspäeval esitas Ameerika loomakaitsjate rühmitus Nonhuman Rights Project (Mitteinimeste Õiguste Projekt) New Yorgi kolmele kohtule hagiavalduse, milles nõutakse šimpanside kuulutamist õigussubjektideks. Kui kohtud hagi rahuldavad, on šimpanside vangistuses hoidmine ebaseaduslik.

Tõsi, kõnealune hagiavaldus puudutab esialgu vaid nelja konkreetset šimpansi: neist kaks on New Yorgi osariigi Stony Brooki ülikooli katseloomad ja kaks on eravalduses. Teadusajakiri Science kirjutab, et tegemist on esimese sammuga ettevõtmiste sarjas, mille eesmärk on muuta Ameerika Ühendriikides õigussubjektiks terve loomade grupp.

Kui Nonhuman Right Project saavutab New Yorgis edu, siis võib see olla oluline samm. Nimelt muudaks see aastatuhandeid käibinud seadust, mille kohaselt on inimesel õigus vaadelda loomi kui omandiobjekti. Californias Malibus asuva Pepperdine’i ülikooli juuraprofessor Richard Cupp märkis, et tulemuseks võib olla ahelreaktsioon, mis mõjutab kogu olemasolevat seadusandlust.

Enda kohta ütles professor Cupp, et ta on loomade heaolu, mitte nende õiguste eest võitleja. “Kui hagi esitanud loomakaitsjad kohtus kaotavad, siis on see kaotus kogu nende liikumise jaoks. Peab ütlema, et nad mängivad tulega,” lausus ta.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles