EESTI PIIRIVALVE 95: Piirivalve taasloomise võlu ja valu

Tõnu Veldre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PIIRIVALVUR: Lembit Sepp valmistub laskevõistluseks.
Erakogu
PIIRIVALVUR: Lembit Sepp valmistub laskevõistluseks. Erakogu Foto: IMG_20171106_185101

Eelmisel reedel kogunesid Leisi lähedal Mätja-Tareste seltsimajas endised Saaremaa piirivalvurid, et omakeskis tähistada Eesti piirivalve 95. aastapäeva. Nimelt loetakse piirivalve sünnipäevaks 1. novembrit 1922. aastal. Kuidas taasloodi nüüdseks politseiga ühendatud piirivalveorganisatsioon Saaremaal?

Üsna pea sai selgeks, et eelmise sajandi 90-ndate aastate alguses Eesti majanduspiiri rajamisel kaasa löönud mehed pole eriti suured jutumehed. Mitmed, kellele helistan, ütlevad otse, et ei näe rääkimisel mõtet, sest iseseisva piirivalve kaotamisega muudeti nende tollane pingutus mõttetuks.

Oma märkmetes tuhnides leian 2015. aasta augustis Saarte Hääles ilmunud artikli “Kui Mõntus läks peaaegu sõjaks”. Seal räägib endises Tiirimetsa koolimajas asunud piirivalvekordoni ülem Lembit Sepp: “Piirivalve rajamisega alustasime juba 1991. aasta sügisel. Teet Kiik oli regionaalse juhtimiskeskuse ülem. Mind toodi Valga piirilt ära, Andrus Ööveli käsul pidin hakkama ette valmistuma Saaremaa piirilõigu kontrollimiseks.”

Kuulutuse peale piirivalvuriks

Kuressaares elava Lembit Sepa (71) sõnul sattus ta Tallinnas toimunud piirivalveinspektorite kursustele oma sünnipäeval 15. septembril ajaleheartiklit lugedes. “See oli pigem selline mõnelauseline jupp vabariiklikus lehes, milles kutsuti huvilisi Eesti piirile. Olin suvel olnud Mändjala kämpingus turvamees. Septembris lõppes hooaeg ära ja mõtlesin Sõrve võsa lõikama minna. Helistasin lehes toodud numbril ja mind kutsuti katsetele,” meenutab ta piirivalvesse sattumist...

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles