Pool sajandit tagasi asutati VRV Saaremaa osakond

Aare Laine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÄRAST ENNISTAMIST: 1984. aastal, pärast restaureerimist nägi maja välja niisugune nagu seda praegugi näha saame.
PÄRAST ENNISTAMIST: 1984. aastal, pärast restaureerimist nägi maja välja niisugune nagu seda praegugi näha saame. Foto: Saarte Hääl

“1968. aasta 12. veebruaril võeti vastu otsus Vabariikliku Restaureerimisvalitsuse Saaremaa osakonna loomiseks, kuna siin oli väga palju lagunenud ja lagunemisohus arhitektuuriväärtusi, millele keegi erilist tähelepanu ei pööranud,” meenutab Jaan Mitt, kelle vabariiklik restaureerimisvalitsus suunas mandrilt mere taha uut osakonda looma.

Aastakümneid kultuurimälestiste kaitse juhina töötanud Eesti üks mõjukamaid arhitekte, 27. mail 90 aastaseks saanud Fredi Tomps on Saaremaa osakonna loomist kirjeldanud ajalehe Sirp 2013. aasta 13. juuni numbris.

“Nagu kombeks, tuli kõigepealt külastada peremehi, kelleks olid partei rajoonikomitee esimene sekretär ja vastava rajooni täitevkomitee esimees. Kui Tomps hakkas parteisekretärile rääkima kirikute väärtusest ja kaitsest, näidati talle ust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles