Elina Kadaja on õppinud tundma universumi seadusi

Kristina Õun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜDRUK MUINASJUTULINNAST: Oma reisidel näitab Elina Kadaja inimestele alati fotot Kuressaarest ja räägib neile, et ta kodulinn on tilluke ja imeilus mereäärne muinasjutulinn.
MAANUS MASING
TÜDRUK MUINASJUTULINNAST: Oma reisidel näitab Elina Kadaja inimestele alati fotot Kuressaarest ja räägib neile, et ta kodulinn on tilluke ja imeilus mereäärne muinasjutulinn. MAANUS MASING Foto: 0O9A6895
Elina Kadaja on pealtnäha harilik Saaremaa neiu, kelle elus tehtud otsused on olnud kõike muud kui traditsioonilised. Ambitsioonid, piiritu julgus ja eneseabiraamatutest õpitud võtted on viinud ta sihtideni ja aidanud nihutada iseenda piire.

“Kui ma väike olin, sai mulle päris ruttu selgeks, et kui ma teen seda, mis kästakse, ja saavutan silmapaistvaid tulemusi, olen tubli laps,” kirjutab Elina oma blogis Relax into Life ehk eesti keeli “Lõõgastu ellu”.

Tema ema Riina töötab pangas ja isa Raivo on ettevõtlusalane koolitaja, õde elab aga juba üheksa aastat Saksamaal ning tegutseb pisipoja kõrvalt iluvaldkonnas. “Viieline väiksem õde teeb meie perekonnas ajalugu ning on akadeemiliselt ja oma sportlike saavutustega võrkpallis väga eeskujulik gümnasist. Teda tundes ei saagi hästi aru, kelle õde ta täpselt on. Kindlasti üks vana ja väga tark hing,” sõnab Elina, kellel on veel ka kaks beebist õde isa uuest abielust.

Elina õppis Kuressaare gümnaasiumis lisaks üldhariduslikele ainetele üle saama esinemishirmudest, korraldas teatrietendusi ja kohtumisi, oli poliitnoorte juht ja õpilasesinduse liige ning pidas alati silmas endale seotud kõrgeid sihte. Kooli lõpus otsustas ta eirata õpetajate soovitusi teatrivaldkonda sukelduda ning kandideeris hoopis Estonian Business School´i, peas tuikamas raamatutest loetud tarkused edu saavutamise kohta ja soov ka ise oravarattast pääseda. Uues koolis tegutses ta sama raugematu aktiivsusega. Jätkusid müügi- ja turundusalaste koolituste korraldamised ning, pea ees, vette hüpped – nagu näiteks reis Ameerika Ühendriikidesse Alabama osariiki, et jalgrattaga ringi sõites ukselt-uksele raamatuid müüa. See oli Elina sõnul kibemagus kogemus – räsis küll korralikult vaimu, kuid andis samas tarvilikke õppetunde.

Peas võtsid võimu mässulised mõtted, mis sundisid Elinat loobuma traditsioonilisest eluviisist, et tunnetada maailma ja iseenda piire. Pilk jäi pidama Taanil ja seal asuval Copenhagen Business School´il.

“Läksin suure hurraaga Taani elama lootuses, et saan väga praktilise õppesüsteemi õpilaseks ja valisin õppeainete sobivuse pärast just Copenhagen Business School´i. Seal sain oma maitse järgi õppeaineid valida, aga õppemaksu tasumiseks samal ajal ka restoranis tööd rügada,” meenutab Elina. Kuna tal tuli esialgsest elukohast välja kolida ja uut otsida, elas Elina mõnda aega tuttava eestlasest tudengi ühikatoas. “Üks vahva tüdruk Anastasia aitas mul isegi keldris aastaid seisnud ratta lahti muukida, tänu millele sain hommikul 40 minutit tööle ja hiljem kooli ning tagasi vändata. Režiim andis igal juhul tunda – kaotasin 15 kilo,” nendib ta.

Olukord, mis paneks nii mõnegi vaimult nõrgema, saba sorgus, kodumaale naasma, Elinat ei murdnud ning ta rabeles täbarast seisust välja tööhobuse suhtumise ja raamatute lugemise abiga. “Kuulasin igal vabal hetkel ja jalgratta seljas põhiliselt Tony Robbinsi audioraamatuid ja lindistusi Youtube’is ning Brian Tracy raamatuid,” paljastab Elina valemi, mille toel ta katsumusterohke aja üle elas ja nigela olukorra enda kasuks tööle pani. Brian Tracy ja Tony Rob­binsi elulised õpetused ning motiveerivad loengud istutasid Elinale pähe eesmärgi jõuda kõigi unistuste linna – Los Angelesse.

Järgmine peatus – Iraak

Eesmärk silme ees, sai teoks tehtud ka see unistus, kuigi vastuvõtt unelmate linnas ei olnud just soojemate killast. “Kõigepealt varastati mind seal paljaks,” tunnistab ta. Taas kord ei jäänud Elinal üle muud, kui sukelduda oma sisemisse jõuallikasse ja leida endas jaksu pead mitte norgu lasta. “Kõik saigi korda. Leidsin töö ja elasin vinget elu, kuid elamisviisa jäi hilise asjaajamise tõttu saamata,” räägib Elina. Seega tuli tagasi kodumaale sõita, et siis uuesti proovida.

Väikesed bürokraatlikud tõkked ja komistuskivid ei pannud Elinat kaugeltki alistuma. Eestis olles visualiseeris ta eesootavat elu, ise samal ajal otsides USA firmat, kes oleks valmis talle tööd pakkuma ja viisat taotlema.

Kui see õnneks läks, selgus, et pakutud projekt toimub Iraagis, millest sai Elina järgmine sihtpunkt. Seal tulid kasuks kõik raamatutest talletatud tarkused. “Iraagis elatud kahe aasta jooksul sain oma pähe süstitud raamatukogu maksimaalselt ära kasutada. Kuna ülemus väitis, et ma olen üks targemaid inimesi, keda ta kohanud on, pidin vastutama päris paljude asjade eest – värbasin personali, käisin Hiinas läbirääkimisi pidamas, korraldasin tarnet ja logistikat mitmete riikide vahel. Kuna olen kiire õppija, hakkasin end selles maailmas päris koduselt tundma. Iraak on aga rets ja ega ma tegelikult pole mõelnud minna asju ajama ehituskonsultatsioonifirmasse,” räägib ta.

Iraagis kogetu oli ühele saare piigale intensiivne kogemus ja sealsed pinged jätsid jälje ka tervisele, millest raamatud Elina taas kord välja aitasid. “Nüüd on asjad minu jaoks palju arusaadavamad kui varem. Ma näen iga päev, kuidas universumi seadused töötavad ja see on teinekord parim nali, kuidas soovitud asjad endast ise märku annavad,” nendib ta.

Hoolimata lugematutest reisidest ja välismaal elamistest on Elina hing endiselt kinni Saaremaa küljes ning oma kodukohale teeb ta meeleldi n-ö turundust ka mujal maailmas. “Mul on alati väga uhke öelda, et olen Saaremaalt pärit. Kirjeldan seda kui üht pisikest saart tillukeses miljoni elanikuga riigis ja mainin, et meil on säilinud päris oma keel ja kombed. Seejärel näitan õhust tehtud fotot Kuressaare linnusest ja räägin, et minu kodulinn on tilluke, imeilus ja turvaline mere ääres asuv muinasjutulinn.”

Elina ei jäta mainimata, kui tore on Saaremaal jalgrattaga sõita, sest kõik asub siin väga lähedal, ega ka seda, kui väga välismaalastel meeldib siinsetes spaades lõõgastumas käia.

Nendib sedagi, et talle on armsad kohalikud inimesed, kes on loomult rahulikud ja rõõmsad. “Minule meeldib Saaremaa selle pärast, et see on ainus koht kogu maailmas, kus on minu juured. See tähendab minu jaoks seda, et näiteks Kuressaare gümnaasiumisse minnes näen seal osakest iseendast, osakest tänase Elina loomise loost. Pole ühtki paika maailmas, mis oleks mind kujundanud rohkem kui Saaremaa. On väga eriline tunne olla pärit nii müstilisest kohast.”

Otsib teed endasse

Raamatud ja inspireerivate inimeste motiveerivad sõnad ning visualiseerimise meetodid on Elinal aidanud avastada, milline jõud on mõttel, suhtumisel ja eesmärgipärasel tegutsemisel. Teadagi, et lugemiseks kipub inimestel aega nappima, kuid see ei ole takistus – Elina ütleb, et paljusid eneseabiraamatuid saab kuulata ka audioversioonis.

Nende põhjal teeb ta konspektid, et tähtsamad mõtted ja märksõnad oma eesmärgitahvlile kinnitada. Ühel hetkel otsis ta koolitajate tarkused sahtlist välja ja koostas juhendatud meditatsiooni, mis aitaks hommikul päeva alustades sihid paika seada ning programmeerida alateadvuse neid järgima.

Praeguse nn dream board´i pani ta kokku edukate elustiili skeemi alusel ning sinna on märgitud näiteks ümbermaailmareis, millega ta parasjagu algust tegi. “Plaanin sisemise kasvamise ja õpetlike kogemuste nimel kohtuda paljude õpetajatega, kes inspireeriksid mind oma töös järjest paremaks saama. Samuti on praegusel plakatil märksõna “uus kolumnist”, mis on samuti tõeks saamas. Esindatud on ka jooga – nüüd suundungi Ecuadori tantra-jooga šamanismi õpetaja koolitusele, jõuludeks Guatemalasse praktiseerima ning edasi õppima. Sealt edasi juhib juba intuitsioon,” räägib taas reisikohvri pakkinud Elina.

Lisab, et tema suur eesmärk on luua tervikliku tervenemise programm, et iga osaleja saaks end tunda edukana sellisel viisil, mis teda kõige õnnelikumaks teeb.

Kuigi raamatuid, tehnikaid ja autoreid on ääretult palju, toob Elina välja mõned teosed, mis on teiste seas silma paistnud. Näiteks legendaarne Dale Carnegie ja tema raamat “Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi”, samuti Peep Vainu “Kõige tähtsam küsimus”. Nimekirja kuuluvad ka Eck­hart Tolle “Siin ja praegu: Kohaloleku jõud”, OSHO “The Mystic Rose” ja Og Mandino, Neale Donald Walschi “Conversations with God” ja Stephen R. Covey “Väga efektiivse inimese 7 harjumust”.

Aastate jooksul loetud raamatud on talle õpetanud palju eesmärkide saavutamise, edukuse ja sisemise väe vabastamise kohta. “Ma usun, et paljud, kes on eneseabiraamatutega tutvust teinud, nõustuvad, et suures plaanis räägivad need kõik sarnast juttu,” märgib Elina.

Märksõnad on üldjuhul aja planeerimine, eesmärkide sõnastamine ja nende saavutamiseks plaani koostamine, distsipliin, afirmatsioonid (jõulaused – toim), visualiseerimine ja alateadvuse programmeerimine. “Olen tänu nendele teadmistele teinud teoks palju unistusi ning nii sündiski näiteks “Laws of Life. Edukate elustiili käsiraamat”,” sõnab Elina iseenda kokkupandud käsiraamatu kohta.


Ei keskendu hirmudele

Elina märgib, et kuigi vanemad on tema tegemiste ja käikude pärast muret tundnud, on ta neile tänulik. “Nad on võimaldanud mulle selle ruumi, kust olen saanud raketina välja lennata ja kuhu hiljem turvaliselt maanduda. Eks nad varem olid rohkem mures, kuidas ma niiviisi jälle lähen ja katsugu ma enne kodumaal hakkama saada, kui välismaal riskin. Nüüdseks olen juba viiendal niisugusel õhkutõusul ja muredest me enam ei räägi. Mulle ei meeldi kunagi hirmudele keskenduda. Olen ohtudest teadlik ja suhtun oma turvalisusesse täie tõsidusega,” rõhutab Elina.

“Eks iga lapsevanema jaoks on osa õnnest see, kui ta teab, et ta lapsel on turvaline ja kõht täis. Mul ema küsib tavaliselt, et mis sõid ja kus oled. Siis saadan talle pildid toitudest, mis mu kõhtu on jõudnud, ja riigist, kus parasjagu seiklen. Ma leian, et iga inimese tõlgendus õnnest on erinev ja mina näitan oma valikutega, et õnnelik saab olla ka teadmata, mida homne toob. Iga välismaine proovilepanek on mulle võimaldanud niivõrd palju rohkem valikuid ja avardanud silmaringi, et ükski väljamõeldud hirm ei saa mind tagasi hoida.”


ELINA KADAJA Sündinud 3. juunil 1992 Kuressaares

HARIDUS

• Kuressaare Gümnaasium • Estonian Business School, ettevõtlus ja ärijuhtimine

• Copenhagen Business School, turundus, riskijuhtimine, suurürituste korraldamine ja psühholoogiakursused

TÖÖ

• Müünud USA-s raamatuid, töötanud restoraniketis ettekandjana, fotoagentuuris müügiagendina. Samuti töötanud Iraagis administratiivjuhina ja Indias Punes OSHO Rahvusvahelises Meditatsioonikeskuses OSHO meditatiivsete teraapiate juhendajana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles