TERVIS Pühadetoitu kurguni täis…

Copy
Pühadelaud. Pilt on illustreeriv.
Pühadelaud. Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Pühad on traditsiooniliselt see aeg, kus pidulaud heast-paremast lookas ja pidulised pärast suurt söömaaega lausa ägavad. Halvemal juhul toob toiduga liialdamine kaasa seedehäired. Mida teha, et seekord läheks teisiti?

“Miks sa nii vähe sööd, tõsta veel!” Kes poleks külas käies võõrustajalt sellist – vahel lausa tungivat – soovitust kuulnud. Või siis kogenud psühholoogilist manipuleerimist ja pilkavaid märkusi stiilis: “Kas toit ei maitse?” või “Pead sa dieeti?” Suur osa meist annabki järele, et peoperenaisele (või -peremehele) heameelt teha.

Kõige parem viis ennetada ülesöömisega kaasnevaid vaevusi on vältida olukorda, kus on oht üle süüa. “Kui saame üksteisega kokku, ei peaks koosviibimist sisustama ainult toiduga, nii et inimesed istuvad kogu õhtu laua ümber ja aina söövad,” ütleb toitumisnõustaja Angela Ling. “Kui üritus on keskendunud ainult toidule, siis ei olegi midagi muud teha kui süüa.”

Märksõnad

Tagasi üles