Kunstniku fotod ootavad tuvastamist

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
VANAISA PÄRAND: Jaan Eller loodab näitusega kergitada teadmatuseloori oma vanaisa kunagistelt fotodelt.
VANAISA PÄRAND: Jaan Eller loodab näitusega kergitada teadmatuseloori oma vanaisa kunagistelt fotodelt. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Kuressaare ametikooli õpilane Jaan Eller pani Nasva klubis üles näituse oma vanaisa kunagi Nasval tehtud fotodest lootuses, et kohalik rahvas kellegi neil olevatest inimestest ära tunneb. 

Maalikunstnik Voldemar Eller sõitis 1943. aastal koos oma naise, keraamik Valli Elleriga mööda Saaremaad jalgratastel ringi. Mehel oli kaasas ka fotoaparaat, millega ta tegi muu hulgas ülesvõtteid ka Nasva külast ja inimestest. Paraku pole infot, kes ja mis asjaoludel täpselt piltidele jäid.

Mõni aeg tagasi sattusid vanad fotod kunstniku lapselapse Jaan Elleri kätte, kes praegu õpib Kuressaare ametikoolis. “Vaatasin neid ja leidsin, et need sobivad siia ideaalselt,” põhjendas ta pähe turgatanud näituse ideed. 

“Kuna õpin ise ametikoolis, siis saan näituse tegemist ka õppetöös ära kasutada. Aga kõige ägedam oleks see, kui keegi nendelt piltidelt mõne inimese, võib-olla isegi oma sugulase ära tunneks,” lisas ta.

Koduloolane Kalle Kesküla nentis, et vanu inimesi, kes nimetatud aastat oma silmaga oleks näinud, on vähe järele jäänud. Küll loodab ta pildid saada mälupulgale ja näidata neid mõnele mujal elavale eakale nasvakale. “Minu eesmärk on saada igale pildile mingi allkiri. Olgu kasvõi nii, et need on võrgud sügisese rasvase räimega või pildil on kärud, millel on suured rattad, et saaks otse jõkke sisse sõita. Talude nimed ma tean ära.”

Fotonegatiividele on kirjutatud aasta 1943, mis klapib ka piltidelt nähtavate vaadetega. “Aasta hiljem, 1944 põletati Nasva küla süda maha. Seetõttu on fotode hulgas unikaalseid pilte Nasva esimesest betoonsillast ja taludest, mida enam olemas ei ole,” lausus Kesküla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles