Koigi raba pandi laulu sisse

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
KODULOOD: Leana ja Hartwin on Saaremaa oma hingest pannud laulude sisse.
KODULOOD: Leana ja Hartwin on Saaremaa oma hingest pannud laulude sisse. Foto: Raul Vinni / Saarte Hääl

Et mõni konkreetne Saaremaa paik muusikaloo sisse pannakse, ei juhtu just ülemäära tihti. Ja veel instrumentaalpalasse, kus muusika hakkab igaühe peas oma lugu jutustama.

Duo Leana ja Hartwin tegid seda Koigi rabaga ja sellest sai üks lugu üheksast, mis pandi "Kodu"-nimelisele helikandjale. Kodu asukohas pole muidugi kahtlust, selle ütleb ära plaadiümbrisel olev Saaremaa kujutis.

"See on Saaremaal minu lemmikkoht," kinnitas Hartwin Dhoore veidi ujeda naeratuse saatel puhtas eesti keeles, kui Koigi rabast rääkiva loo plaadi esitluskontserdil sisse juhatas. Hartwin tunnistas, et see on tal esimene kord kontserdil eesti keeles rääkida. Nögese kohvikus toimunud kahel väljamüüdud kontserdil rääkis ta eesti keeles näiteks sellestki, milline elamus oli tema jaoks jää peal käimine. Koduses Belgias meri ei jäätu. Jällegi sai elamus laulu sisse pandud.

Plaadil "Kodu" ongi Leanal ja Hartwinil justkui kahte sorti lood. Ühe jaoks on Saaremaa sünnikodu, teise jaoks uus kodupaik, kus maailm hoopis teistmoodi kui Kesk-Euroopas, kus abielupaar on samuti mitu aastat elanud. Jutudki saavad neil omavahel räägitud veel flaami keeles.

Kodulugudest kumavad läbi teeloleku, rändamise, tulemise ja minemise teemad, mis otsapidi ikkagi kodusele Saaremaale tagasi jõuavad. Hartwin jutustab neid lugusid lõõtsal ja Leana laulab ning annab värve toru- ja vilepilliga.

Seni peamiselt Estbeli-nimelise kollektiivina tuntud Leana Vapper-Dhoore ja tema abikaasa Hartwin elavad Saaremaal juba aastaid ning käivad siit mujal Eestis ja tihti Euroopaski kontserte andmas. "Kodu" plaadi kõige esimesed kontserdidki toimusid hoopis Belgias. Duot koos nende Saaremaa lugudega saab siinmail kohata veel augustis merenädala aegu Kungla sadamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles