Roobaka küla esmamainimisest 500 aastat

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
AASTA EMA TÜTAR JA AASTA EMA: Roobaka küla aasta ema Zoja Riigi tütar Kaire Riik (vasakul) ja Roobakalt pärit Järvamaa aasta ema Urve Salm.
AASTA EMA TÜTAR JA AASTA EMA: Roobaka küla aasta ema Zoja Riigi tütar Kaire Riik (vasakul) ja Roobakalt pärit Järvamaa aasta ema Urve Salm. Foto: Aare Laine/Saarte Hääl

Laupäeva pärastlõunal Roobaka küla kokkutulekut avades tõdes külavanem Aire Kurs, et külaelanikud on ühtehoidvad, küla nooreneb ja uueneb. “Meie külal on hea aura, elanikel on tugev kodutunne. Kõige suurem uudis on see, et saime Kristjan Rahu loodud saarlaste toetusfondist laste mänguväljaku uuendamiseks üle 3000 euro. Loodan, et tuleval aastal emadepäeval me selle väljaku juba avame,” rääkis Kurs.

Saare maakonna aasta küla on Roobaka ka olnud. Külavanem tänas Tuuli Pärtelit, kes kujundas küla kaardi. “Kaardile on märgitud paljud ajaloolised kohad, mida me varem ei teadnudki. Küla ajaloost on kirjutatud raamat. Kahjuks ei ole selle autorit Kalju Rahu enam meie seas,” sõnas Aire Kurs.

Kaunima kodu auhinna võttis vastu Raja talu perenaine Ulvi Muuli. Kokkutuleku lipu heiskas Konstantin Riik. Kokkutulnuile esinesid kõigepealt näiteringi lapsed, kes astusid üles etenduses “Kana Kaaga ja tema ustavad sõbrad”. Tantsurühm Sõlus ning tantsu- ja lauluansambel Muigud teenisid publikult vägeva aplausi.

Praegune Roobaka küla elanik Arne Rahu on paarkümmend aastat mandrimaal metsaülemana töötanud, nüüd aga juba aastaid oma sünnikülas tegutsenud. Oma koduküla kohta arvas ta, et siin on kena olla.

Kodukoha ajalugu uurinud Arne väitel on Roobaka vanade viikingite asuala. “Küla esmamainimisest on möödas 500 aastat. Täna me seda tähtpäeva tähistame. 500 aastat tagasi suhtlesid inimesed siin rootsi keeles. Roobaka tähendabki rootsi keeles toorest või ülesharimata küngast. Nad tulid siia maad harima, rajasid talusid ja hiiesalusid,” rääkis Arne Rahu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles