Piret Puppart aitas Eesti moesajandi kaante vahele

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Piret Puppart Kadri Riisile lilleõisi pähe sättimas.
Piret Puppart Kadri Riisile lilleõisi pähe sättimas. Foto: Raul Vinni/Saarte Hääle arhiiv

EKA moeosakonna juhataja Piret Puppart ja õppejõud Anu Ojavee koostasid Eesti viimase saja aasta moeajaloo “Eesti moe 100 aastat”.

“Eesti moe 100 aastat”
“Eesti moe 100 aastat” Foto: SH

Raamat käsitleb moedisainerite, modellide, fotograafide ja toimetajate tööd, mis muuhulgas võimaldas Eestis teha ühel hetkel moeajakirja, mida luges kuuendik planeedist ehk kogu Nõukogude Liit, ja seejärel lennutada Eesti supermodellid maailma suurimate moeajakirjade esikaantele.

“Eesti moe 100 aastat” vaatleb nii kohalikku riietumiskultuuri kui ka moeringkondade tegevust, alustades omariikluse esimestest kümnenditest ja lõpetades iseseisvuse taastanud Eestiga. Selle pika aja sisse jääb sõda ja mitu okupatsiooni, mis tõid tõsise kultuurikatkestuse ning mõjutasid märkimisväärselt moeelu, rõivatööstust ja tänavapilti.

“Jõuame raamatus järeldusele, et Eesti 100 aastat on täis saanud moetarbimise kainuse saabumisega. Oleme hakanud eestlase ja kliendina palju rohkem vaatama otsa rõiva valmimisprotsessile ja väärtustame kvaliteetsemat toodet, sealhulgas kodumaist disaini. Hinnalisemad valikud viivad vähesema ja kaalutletuma tarbimiseni,” ütles Puppart ajakirjale Edasi.

Raamat on esimene Eesti moeajalugu tervikuna käsitlev emakeelne väljaanne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles