Linnateater toob lavale briti musta krimifarsi

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
ESIMESED PROOVID: Raivo Rüütel, Jürgen Gansen, Raivo Trass, Triinu Meriste, Markus Habakukk ja Peeter Tammearu.
ESIMESED PROOVID: Raivo Rüütel, Jürgen Gansen, Raivo Trass, Triinu Meriste, Markus Habakukk ja Peeter Tammearu. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Septembris jõuab Peeter Tammearu käe all Kuressaare teatri lavale must komöödia “Röövsaak”, mille autor on “kultuurne huligaan” Joe Orton.

Praegu pigem kergema huumorina käsitletav tükk oli selle kirjutamise ja lavastamise ajal, 1960. aastatel, parasjagu skandaalne, sest briti ühiskonna võltsmoraali naeruvääristanud näidend ei meeldinud tsensoritele kohe mitte kuidagi.

1964. aastal kirjutatud näitemäng tuli lavale kaks aastat enne autori traagilist surma 1967. aastal. Nimelt kolkis tema samasooline elukaaslane ta haamriga surnuks, misjärel ka ennast mürgiga teise ilma saatis. Sellesama tapjast sõbraga istus Orton muide kunagi varem kuus kuud vangis – põhjuseks “kultuurne huligaanitsemine”. Mehed näppasid raamatukogudest raamatuid, eriti kunstilektüüri ja armastusromaane, kleepisid neis olevatele illustratsioonidele suvalisi nägusid ja sokutasid siis teosed oma kohale tagasi. Tammearu sõnul võinuks Ortonist kindlasti saada väga huvitav autor, mida kinnitavad ainuüksi need viis näidendit, mis ta jõudis valmis kirjutada ja millest mitmeid on ka Eesti teatrites mängitud.

“Röövsaagi” lugu algab matuste ja surnukirstuga. Samal ajal on röövitud üht ligiduses asuvat panka. Nagu žanrile omane, antakse vaatajale kogu loo jooksul järjest uusi vihjeid, mis võivad teda edasi aidata, aga ka segadusse ajada. Tammearu märkis, et pole tükki kuidagi kaasajastanud ja süvapsühholoogiat sealt kah otsida ei maksa. “Kui lavale tuleb selline natuke uhuu-tegelane, siis ta niisugune ongi. Ja tegelased peegeldavad pigem neid ümbritsevaid ideid ja loosungeid kui iseennast,” selgitas ta.

Kui lavale tuleb selline natuke uhuu-tegelane, siis ta niisugune ongi.”

Näitlejate kohta ütles lavastaja, et kogu trupp jooksis hästi kokku. Kuressaare teatri hingekirjas olevad Markus Habakukk ja Jürgen Gansen mängivad nooremaid tegelasi, ainsa naise rolli teeb Triinu Meriste Ugala teatrist ning vabakutselised Raivo Trass ja Raivo Rüütel sobivad omakorda väga hästi majaperemehe ja politseiniku rollidesse. Kui praegu pigem lavastajana tuntud Trass on varem näitlejana kaasa teinud Kuressaare linnateatri tükis “Võlg”, siis Rüütli jaoks on tegu debüüdiga Kuressaare teatri lavastuses.

Lavastuse kunstnik on Martin Mikson, muusikalise kujunduse eest hoolitseb Tobias Tammearu. Lavastuse terviklikkuse nimel annab olulise panuse ka lavameister Ahto Matt.

“Röövsaak” esietendub Kuressaare teatris reedel, 13. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles