JUHTKIRI: Onu, osta õlut!

Saarte Hääl
Copy
Alkohol. Foto on illustratiivne.
Alkohol. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Alkohol ja sigaret on alaealiste silmis ihaldusväärsed asjad. Nii mõnegi noore arvates aitab suitsetamine ja siidri, õlle või millegi kangema tarbimine näida eakaaslaste silmis vanema ja kogenumana. Täiskasvanumana. Kui joon, järelikult olen mees, mitte poisike. Või – kui sugude võrdsusest rääkida – naine, mitte plikake. Eks suitsu ja alkoholi proovima utsita ka uudishimu. Et mis tunde see kraam tekitab. 

Mingil hetkel saab uudishimust ja proovimisest midagi enamat – kui noored leiavad, et alkohol ja sigaretid kuuluvad ajaveetmise juurde. Isegi kui kauplustes – tahaks loota, et vähemalt enamuses neist – noortele suitsu ja napsi ei müüda, suudavad nad soovitud kraami ometi kusagilt kätte saada. Täiskasvanute abiga, kes selle ise poest ostavad ja tellijatele toimetavad. Pidades silmas, et kasu oleks mõlemapoolne. Noored rahul ja ise ka midagi vahelt teeninud. 

Niikaua kui jagub selliseid “lahkeid” täiskasvanuid, ei tasu loota, et noorte seas nap-

sitamine ja suitsetamine väheneks. Iseasi, kui täiskasvanud alaealiste palvetest keelduksid. Näiteks hirmu tõttu selle “heateo” eest karistada saada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles