Saaremaa neiu musitseeris end Brasiilia lavadele

Karoliina Tammel
Copy
LEGENDAARSEGA: Helilooja ja muusik Roberto Menescal ja Pille-Rite Rei Roberto kodus proovi tegemas.
LEGENDAARSEGA: Helilooja ja muusik Roberto Menescal ja Pille-Rite Rei Roberto kodus proovi tegemas. Foto: Felipe Portinho

Pille-Rite Rei on noor saarlannast džässmuusik, kes on juba pikemat aega välismaal esinenud. Neiu saabus just koju Brasiiliast, kus ta eelmisel aastal vahetusüliõpilasena õppis. Sel aastal kutsuti Pille-Rite Riosse tagasi juba kontserte andma.

Sügisel lõpetab Pille-Rite Rei Rootsis Malmö muusikaakadeemias jazzkompositsiooni eriala. Praegu kirjutab ta erinevatele koosseisudele muusikat ja esineb siin-seal vokalisti, saksofonisti või heliloojana. "Rootsis olles satuvad mu esinemised tavaliselt Malmösse või Taani Kopenhaagenisse. Viimastel kuudel esinesin aga Brasiilia erinevates linnades koos fantastiliste muusikutega. Au oli anda kontsert koos sealse legendi ja Grammy-võitja Roberto Menescaliga suures kontserdisaalis, seda kajastas nii raadio kui ka televisioon," rääkis muusik.

Brasiiliaga harjus Pille-Rite enda sõnul hästi, aga kõige rohkem tundis ta puudust oma perest, koduporganditest ja -maasikatest. "Armusin sellesse maasse esimesest hetkest. Vahetusõpilane olles sain endale nende nelja kuu jooksul väga palju uusi sõpru, just nimelt muusikuid. Sel aastal läksin Riosse juba seepärast, et mind kutsuti esinema, elasin seal 2,5 kuud ja andsin kokku 18 kontserti. Naljatledes ütlen, et igatsesin koduporgandeid ja -maasikaid. Need olid Rios täiesti maitsetud. Aga tegelikult eks ikka oli hetki, kus mõtlesin, et nii tore oleks, kui mu pere oleks ka siin ja näeks neid vaateid, kontserte, mida mina kogen. Rioga oli tõepoolest see, et tundsin end kohe kodus," kinnitas Pille-Rite.

Vahetusõpilane olles sain endale nende nelja kuu jooksul väga palju uusi sõpru, just nimelt muusikuid.”

Muusiku sõnul on tal olnud väga palju meeldejäävaid kontserte, mis on erilised kas naljakate seikade või maagiliste hetkede ja kohtade tõttu. "Üks kontsert Brasiilias oli selline, kus mängisime suurel teatrilaval, panime kava kokku ja saime aru, et lugusid oli liiga palju, samas ei tahtnud midagi ära jätta. See õhtu ja lava olid maagilised, kavast ei jäänud midagi välja, suutsime tekitada täieliku vaikuse. Laulsin ühe loo portugali keeles, ilma saateta ning tundsin, kuidas publik ongi peos. Meie kontsert tundus nagu 15 minutit, kuid tegelikult kestis tund ja 40 minutit," meenutas noor muusik. Eelmisel aastal esines Pille-Rite Brasiilia publikule jalgpalli MM-i ajal suurel väljakul.

"Sajad brasiillased tulid võitu tähistama Praça São Salvadori. Esinesin seal koos kitarristide Leonardo ja Marceloga, repertuaar oli segu jazzist ja kohalikust muusikast. Mäletan, et alustasin lauluga "Triste" ning järsku hakkasid needsamad sajad brasiillased minuga kaasa laulma. Päris uhke oli pärast öelda, et ei-ei, mina ei ole gringa (kohalik), olen hoopis Estoniana (eestlane)."

Eestist meenutas Pille-Rite kontserti Vihula mõisas. "Kitarrist ei saanud heliproovi tulla ning natuke enne esinemist helistas ja küsis, kus me kõik oleme. Tema oli kohal, aga mõisas olid kõik aknad ja uksed kinni löödud. Lõpuks tuli välja, et noormees oli hoopis Lihula mõisas."

Koju Saaremaale katsub Pille-Rite jõuda vähemalt kaks korda aastas. Teda ootavad siin armas ema Maret, õde Astrid, vend Uku, vanaisa Gunart ja kass Ronja. "Viimasel ajal pole ma Eestis väga kontserte andnud, eelmine aasta esinesin Eesti bändiga kaks korda. Luban alati, et järgmine aasta võtan rohkem aega Eesti jaoks, aga siis tuleb kogu aeg midagi ette. Lõpetan oktoobris kooli ja võib-olla siis jõuan ehk kodumaale rohkem," lausus Pille-Rite. Peale muusikategemise on neiu avastanud enda jaoks jooga ning paar aastat tagasi käis ta Hispaanias palverännakul. 

 Üks-kaks albumit võiks ka väljas olla. Vot see oleks tore.”

Tulevikus tahaks Pille-Rite elada perega kuskil soojal maal ja puu pealt apelsine korjata. "Annaksin ehk sealmail ja siinmail kontserte, kirjutaksin ja arranžeeriksin muusikat erinevatele koosseisudele. Talvel tuleksin kindlasti Saaremaale. Üks-kaks albumit võiks ka väljas olla. Vot see oleks tore."

Lõpuks ütles piiga tänusõnad ka oma Saaremaa muusikaõpetajatele: Ülle Vallastele, Imbi Kolgale, Tiiu Kuulbergile, Marika Aarnisele, Matis Männale, Aili Põllupüüle, Malle Veskele, Tiit Paulusele. Ja tema pürgimusi toetanud Kultuurkapitalile, Eesti esitajate liidule ja Saaremaa Lionsitele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles