Üllatusesineja Peterburist pajatas muhulasest kaugsõidukaptenist

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
ÜLLATUSESINEJA PETERBURIST: Sergei Tambi Peterburist tegi põhjaliku ettekande Muhus sündinud kaptenist Vassili Vagast. Konverentsil räägitu pakkus huvi ka tema emale Tatjanale. Pildil paremal on Saaremaa merekultuuri seltsi liige Laine Tarvis.
ÜLLATUSESINEJA PETERBURIST: Sergei Tambi Peterburist tegi põhjaliku ettekande Muhus sündinud kaptenist Vassili Vagast. Konverentsil räägitu pakkus huvi ka tema emale Tatjanale. Pildil paremal on Saaremaa merekultuuri seltsi liige Laine Tarvis. Foto: Leo Filippov

Kuressaares Meri hotelli konverentsisaalis toimunud, Saaremaa merekultuuri seltsi korraldatud mereajalookonverentsil osales lisaks lektoritele Eestist külalisesineja Peterburist.

Peterburi Eesti kultuuriseltsi liige, Tartu ülikoolis õppinud Sergei Tambi andis saalitäiele kuulajaile eesti keeles põhjaliku ülevaate 120 aastat tagasi Muhus sündinud kapten Vassili Vaga töödest-tegemistest, rääkis 85 aastat tagasi Tšuktši merel juhtunud katastroofist ja jäälõhkuja Tšeljuskin meeskonna päästmisest. Selles päästeoperatsioonis osales ka kaugsõidukapten Vassili Vaga.

Sergei Tambi oli ka see entusiastlik Peterburi elanik, kes võttis möödunud aastal koos ema Tatjanaga ette Saaremaalt pärit polaarkapteni Karl Jõgi haua korrastamise Neevalinna Bogoslovski kalmistul.

Kulus pool aastat

Peterburis sündinud ja kasvanud noormehele soovitas muhulasest kapteni eluteed uurida Eesti polaarklubi sekretär-tegevjuht Katrin Savomägi.

"Ükskord Peterburis kohtudes ütles Katrin Savomägi, et kapten Vassili Vaga kohta on vähe andmeid. Ma võtsin tema soovitust kuulda. Tegin palju tööd arhiivides Peterburis, Tallinnas ja Tartus. Uurisin tema kohta artikleid vanadest ajalehtedest ja nii ma tema kohta uurimistöö tegin. Aega kulus pool aastat," rääkis Sergei Tambi.

Kuressaares jätkus Sergeil ja tema emal Tatjanal aega tutvuda linna vaatamisväärsustega, külastada merepäevade kontserte. "Nautisime Kuressaares olemist ja siin toimuvat merefestivali," kinnitas Sergei Tambi.

SERGEI TAMBI oli ka see entusiastlik Peterburi elanik, kes võttis mullu ette Saaremaalt pärit polaarkapteni Karl Jõgi haua korrastamise Neevalinnas."

Enamik lektoreid rääkis publikule Antarktikast ja Arktikast. Emeriitprofessor Rein Vaikmaa ettekande teema oli "Eestlaste Arktika uuringud", Katrin Savomägi polaarklubist rääkis polaarkapten Karl Jõgist. Mereajaloolane Bruno Pao pajatas kokkusaamistest kapten Vassili Vagaga ja tõi esile mõned tähelepanuväärsed faktid kapten Karl Jõgi elust ja tööst.

Mitmel Antarktika ekspeditsioonil osalenud atmosfäärifüüsik Enn Kaup kõneles Eesti teadlaste tegemistest Antarktikas. Üllatavalt palju eestlasi, ka neid, kes elavad Ameerika Ühendriikides, Austraalias ja mujal riikides, on seal uurimistöid teinud. Sealhulgas on olnud ka saarlasi. Enn Kreem on oma ekspeditsioonidest kirjutanud mitmes raamatus ja koostanud ka filmistsenaariume. Nüüdne muhulane, jahtlaevaga Lennuk kaptenina ümber maakera purjetanud Mart Saarso on propageerinud Eestile oma uurimisjaama ehitamist Antarktikasse.

Antarktika tõmbab

Küsimusele, mis tõmme on Antarktikal eestlaste jaoks, vastas Enn Kaup, et küllap on see seletatav sellega, et oleme põhjamaa rahvas. "Me tuleme seal toime. Vene impeeriumis olid baltisakslased Antarktika uurimisel juhtival positsioonil. Paljud neist olid Tartu ülikooli kasvandikud. Ka meie polaarklubi liikmete hulgas on palju Tartu ülikooli vilistlasi," toonitas Kaup.

Elavat huvi tekitas konverentsil osalejate hulgas Kalle Kesküla ja Marja Kallasmaa koostatud suuremahuline "Saaremaa rannasõnastik", mida autorid seal esitlesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles