Tuntud projektikirjutaja astub kelmusesüüga kohtu ette

Andres Sepp
Copy
Kohus. Pilt on illustratiivne
Kohus. Pilt on illustratiivne Foto: freepik.com

Kristo Kiiker koos abikaasa Tiina ja nendele kuuluva ettevõttega on osa seltskonnast, kelle prokuratuur PRIA-lt raha petmise süüdistusega kohtu ette saatis.

"Peamiseks etteheiteks on valeandmete esitamine PRIA-le, et saada suuremaid toetussummasid," ütles prokuratuuri pressiesindaja Liivi Reinhold

Saarte Hääle andmetel maksis PRIA aastatel 2013–2014 valeandmetele toetuvate taotluste põhjal välja investeeringutoetusi kogusummas enam kui 178 000 eurot. 

Kristo Kiiker kommentaarisoovile eile ei vastanud, Tiina Kiiker ütles, et las kohus teeb oma tööd.

Laimjala mail mitmel rindel ettevõtluses tegutsevad Kiikrid ning nende ettevõte Asvamäe OÜ olid seotud juba ühe korra ka varemalt soodustuskelmuse süüdistusega kohtu alla antud Lümanda mehe Margo Berensiga.

Uues kriminaalsüüdistuses on Berensil lisaks soodustuskelmuse korraldamisele karistusseadustiku mõistes "kaasaaitaja" roll. 

Keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo uurimise andmeil oli 2013–2014 punutud skeemidega seotud veel ettevõte King Kong Five. Seimkivi nime all oli see osaühing varem seotud Berensiga, kuid tänaseks on ettevõtte juhatuses ainult Rein Roosmaa. Firmade matjast tankisti äritegevuse sisuks on kõrbenud ärimeeste naha päästmine. 

Süüdistuse said ka Seimkivi endine juhatuse liige Reino Mälk ja Margo Berensi pikaajaline äripartner, Pärnumaalt Koongast pärit Vallo Kappak koos oma firmaga Valicecar. 

Millal järjekordse Saaremaa soodustuskelmuse juhtumi kohtuprotsess alguse saab, selgub pärast 10. oktoobril toimuvat eelistungit. 

Juba 28. novembril tuleb aga kohtus süüpinki astuda Saaremaa ajaloo suurima kelmuseloo osalistel, kuuel firmal ja üheksal eraisikul. 

Kokku nõuab riik neilt tagasi 1,9 miljonit väljapetetud eurot.

Mõlemast kriminaalasjast käivad süüdistatavatena läbi Berens, Mälk ja OÜ King Kong Five (varasem Seimkivi). 

Süüdistuse järgi sai Seimkivi 2010. aastal PRIA-lt toetuse väljapetmise tulemusel kriminaaltulu kokku 293 590 eurot. 

Ettevõte rajas 2012. aastal Lümanda lähistele Mõisakülla tootmishoone ja lubas hakata seal ujuvkaisid tootma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles