Hooldekodude elanikud saavad tasuta gripivaktsiini

Saarte Hääl
Copy
Vaktsiin ja vaktsineerimine.
Vaktsiin ja vaktsineerimine. Foto: Priit Simson

Tänavu sügisel saavad hooldekodude elanikud soovi korral tasuta gripivaktsiini, mille maksab kinni riik.

"Kui viirushaigusi on võimalik tõrjuda, siis tuleb seda teha," ütles hooldekodu Saaremaa Valss juhataja Eve Lääts Kadi raadiole. "Hooldekodu roll on siin aga vaid see, et meie küsime klientidelt või nende eestkostjatelt, kas vaktsineerida või mitte."

Läätse hinnangul ei piisa üksnes hooldekodude klientide vaktsineerimisest, vaid kaitsesüsti peaksid saama ka hooldekodude töötajad.

Eesti haigekassa esmatasandi teenuste spetsialisti Mari Kalbini sõnul kuuluvad eakad kõige suuremasse riskirühma. "Kuna hooldekodudes elavad inimesed kõik koos, võib seal gripp jõudsalt levida," põhjendas Kalbin, miks saavad end tasuta vaktsineerida lasta just hooldekodudes elavad eakad.

Kalbini andmeil olid Saaremaa perearstid esmaspäeva õhtuks tellinud 141 vaktsiinidoosi. "Muhu, Pärsama ja Kihelkonna hooldekodu jaoks on vaktsiinid juba tellitud," märkis Kalbin.

Kalbin lisas, et kõige mõistlikum on lasta end gripi vastu süstida oktoobri jooksul, enne gripihooaja algust.

Tulevikus loodab haigekassa pakkuda kõigile üle 65-aastastele inimestele võimalust lasta end gripi vastu tasuta vaktsineerida.

Eestis on Euroopa Liidu kõrgeim suremus gripi tüsistustesse. Möödunud hooajal suri gripi tõttu ligi 60 inimest, kellest enamik olid vanemaealised ja paljud hooldekodude elanikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles