Laugu vanas väetisekuuris avati pisike hoidistetehas

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Mustikad.
Mustikad. Foto: Maryna Zaborina / PantherMedia / Maryna Zaborina

Laugu külas alustas tööd väike hoidistetehas, mis paneb purki Saarmaa metsadest korjatud seeni ja metsamarju.

Vanas väetisekuuris tehase avanud Saarelt OÜ juhatuse liige Kaupo Kuzmin ütles, et põhiline osa toodangust valmib Saaremaa metsadest korjatud seentest, mida marineeritakse, soolatakse või töödeldakse muul moel. Samuti hakati purki panema moose kodusaare mustikast, pohlast ja jõhvikast ning aedmaasikast.

Kuzmini sõnul kasutavad nad moosides väga vähe suhkrut. Näiteks delikatess-pohlamoos sisaldab 100 grammi kohta vaid 9 grammi suhkrut. Et toode oleks ökoloogiliselt puhas, villitakse kõik hoidised klaaspurkidesse. Hoidised vaaritatakse puhtast ja värskest toorainest ilma lisaaineteta.

Saarelt OÜ toodang valmib väetisekuurist ümberehitatud tootmishoones, kus on koos kontori ja laoruumiga umbes 100 ruumeetrit pinda. Toetusraha ettevõte äri püstipanemiseks kasutanud ei ole.

Tootmismaht sõltub Kaupo Kuzmini sõnul müügioskusest, aga selleks, et ära elada ning maksta palka endale ja veel ühele inimesele, peaks tootma aastas vähemalt 100 000 purki hoidiseid.

Kaupo Kuzmin ostis kahel eelmisel kümnendil Saaremaal seeni ja metsamarju kokku Soome müügiks. 90-ndatel andis marjul käimine paljudele lisasissetulekut, müügiks korjasid marju isegi mõned vallavanemad. Hoidiste valmistamine on Kuzmini sõnul marjade ekspordist samm edasi. 

"Uued põlvkonnad tulevad peale ja hoidiste tegemine väheneb, kuid harjumus pista endale vahel suhu naturaalset mustikamoosi siiski säilib," selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles