Öige saarlase tiitli saab Anne Trei

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
ÖIGE SAARLANE: Kultuurilooliste kogumike koostaja Anne Trei on 17. öige saarlane.
ÖIGE SAARLANE: Kultuurilooliste kogumike koostaja Anne Trei on 17. öige saarlane. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Tallinna saarlaste ühenduse juhatus valis tänavuse aasta öigeks saarlaseks kirjastaja ja paljude kultuurilooliste kogumike autori Anne Trei.

Karja kihelkonnas sündinud sitke saare naine on õpetanud lapsi nii koolis kui ka lasteaias, edendanud maakonnas turismimajandust ja tema sulest on ilmunud kaheksa mahukat raamatut, kuhu talletatud Saaremaa kihelkondade ajalugu. 

Viimane trükis, mis Anne Trei sulest lugejateni jõudis, kannab pealkirja "Meenutusi Saaremaa võrkpallist". Praegu on aja- ja koduloouurijal pooleli materjali kogumine Mustjala kihelkonna kohta.

Anne Trei esimene raamat, mis tutvustab Karja kihelkonda, ilmus aastal 2011.

Selliste trükiste vajadust märkas nüüdseks mitme raamatu autor oma sõnul Anglas külalisi võõrustades. 

"Turistid küsivad väga palju informatsiooni. Kuna olin varem turismiinfos töötanud, siis ma vastuseid võlgu ei jäänud. Seal tekkiski mõte, et võiksin oma kodukohast mahukama raamatu välja anda. Kui olin töö Anglas lõpetanud, hakkasingi materjale koguma ja esimene "lapsuke" nägi peatselt trükivalgust," rääkis Anne Trei.

Kolm aastat tagasi Saaremaa omavalitsuste liidu uurimistööde aastakonkursil väljaantud Oskar Kallase auhinna pälvis Trei kogumiku "Pildikesi Kaarma kihelkonnast" II ja III osa eest. 

Aasta tagasi võttis oma ümmargust sünnipäeva tähistanud kodu-uurija vastu Saaremaa vallavalitsuse tänukirja. 

Tallinna saarlaste ühenduse juhatuse esimees Kalle Liiv annab pealinnas Anne Treile üle kadakase kepi – sümboli, mis käib öige saarlase tiitliga kaasas – 14. detsembril.

Seitsmeteistkümnes

Varem on öigeks saarlaseks tunnistatud Paul Tamkivi, Johannes Tõrs, Voldemar Miller, Arnold Rüütel, Heli Lääts, Venno Laul, Ivo Linna, Leo Õispuu, Mati Kaal, Vjatšeslav Leedo, Alver Sagur, Harri Ellart, Lembit Uustulnd, Tallinna saarlaste segakoor, Endel Püüa ja Ellen Kreek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles