Ülar Tänak: toetus aitab säilitada piimatööstust

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
TOETUS ON TÄHTIS: Ülar Tänaku sõnul sõltub suurtootjate püsimisest Saaremaa piimanduse hea käekäik.
TOETUS ON TÄHTIS: Ülar Tänaku sõnul sõltub suurtootjate püsimisest Saaremaa piimanduse hea käekäik. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa suuremate piimafarmide hulka kuuluva Kärla PÜ juhi Ülar Tänaku sõnul pole suurfarmide toetamisega kaalul rohkem ega vähem kui Saaremaa Piimatööstuse saatus.

Tänaku sõnul ei mõista ta Maripuu pahameelt: "Miks tahab üks saarlane Saaremaale vee peale tõmmata? Miks ta tahab, et Saaremaa põllumajandus ära kaoks? Miks tal on nii halvad mõtted?" "Mind häirib, kui asjale lähenetakse kitsarinnaliselt," lisas ta.

650-pealise lüpsikarjaga Kärla PÜ tegevjuht selgitas, et ettevõtte püsimajäämine on uue toetusega otseselt seotud. Toetusest sõltub, kas farmi praegune omanik Trigon Dairy Farming Estonia, kes peab saarelist tootmist liiga kulukaks, leiab farmile uue ostja. "Pangad otsustavad täna ka selle toetuse põhjal, kas anda laenu või mitte," märkis ta. Vastasel juhul viib Trigon loomad aasta lõpuks Saaremaalt ära, farm pannakse kinni ja piimatööstusele vajalik piimakogus langeb kriitilise piiri juurde. 

Vallandub doominoefekt, kus toorainevaeguses piimatööstus käib suurenenud tootmiskulude tõttu tasapisi maha, kuni lõpetab tegevuse. Selle tagajärjel omakorda lõpetavad tegevuse kõik väikesed piimatootjad. Jääb vaid mõni suurtootja, kes saab oma piima  mandrile saata, rääkis Tänak. 

Piimatööstuse sulgemine puudutab otseselt 750 inimest, lisaks kaudne mõju ehitusele ja transpordifirmadele, kes põllumeestele teenust pakuvad, ja laekumata maksuraha. "Rääkisime ministeeriumis ära selle kurva loo, mis juhtuma hakkab, ja meid võeti kuulda," sõnas Kärla PÜ juht. Rääkides hektarimakse vähendamisest 18 sendi võrra, leidis Tänak, et see ei ole märkimisväärne tagasilöök. 18 eurot 100 hektari kohta pole ju suur raha, liiatigi kui toetus järgmisel aastal niikuinii suureneb.

Maaeluminister Mart Järvik lubas, et ministeerium plaanib siduda toetustasemed veelgi enam piirkondlike tingimustega. Seega võivad Saaremaa viljakasvatajad ja teised tootjad loota uuel eelarveperioodil alates 2021. aastast suuremale toetusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles