Konkursi võitja teada: SÜG-ist saagu Saaremaa ühiskolleegium

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
SÜG-i VIIMASES, 103. LENNUS lõpetavad Torm Vatsfeld, Katre-Liis Võhma, Marleen Juhandi, Lotta Meet, Vootele Mets ja Sander Teras.
SÜG-i VIIMASES, 103. LENNUS lõpetavad Torm Vatsfeld, Katre-Liis Võhma, Marleen Juhandi, Lotta Meet, Vootele Mets ja Sander Teras. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Põhikoolina jätkava Saaremaa ühisgümnaasiumi ehk SÜG-i nimekonkursi võitis ülekaalukalt nimi Saaremaa Ühiskolleegium, lühendatult SÜK.

Variant Saaremaa Ühiskolleegium kogus 14. novembrist 20. novembrini kestnud lõppvoorus 312 häält ehk 45,5% kogu häältesaagist. Kuressaare Hariduse Kooli eelistas 199 inimest ehk 29,1% hääletanuist. Kuressaare Linnakooli kasuks otsustas aga 174 hääletanut ehk 25,4%.

Koolijuht Viljar Aro tegi paremusjärjestuse teatavaks eile hommikul kooli õpetajate toas. Enne nimekonkursi tulemuste väljakuulutamist tõi direktor Aro võrdluseks Saarte Hääles ilmunud veebiküsitluse tulemused. Kuressaare Hariduse Kool sai 107, Kuressaare Linnakool 183 ja Saaremaa Ühiskolleegium 203 häält. Kokku avaldas oma arvamust 493 inimest.

Eile loositi teise vooru pääsenud tosina nime esitanud inimeste vahel väikesed meened lipsunõelast SÜG-i logoga sinise saunalinani.

Nimehääletus koolijuhi VIljar Aro juhtimisel SÜG-is.
Nimehääletus koolijuhi VIljar Aro juhtimisel SÜG-is. Foto: Raul Vinni / Saarte Hääl

Direktori sõnul ei tähenda see, et väljavalitud variant ilmtingimata kooli nimeks saab. "Meie teeme oma ettepaneku, aga otsustavad ikka Saaremaa vallavalitsus ja volikogu," lausus ta.

Viljar Aro kinnitas, et temal koolinimede seas lemmikut ei olnud. "Ma olen nimega Saaremaa ühisgümnaasium nii harjunud, et ei kujuta muud selle asemel ette," tähendas ta.

Linnakool eksitaks

Hääletas direktor siiski variandi Saaremaa Ühiskolleegium poolt, kuna Hariduse tänava järgi pakutud nime Kuressaare Hariduse Kool ta sobivaks ei pidanud. Aro sõnul oleks ta hea meelega valinud vana ajaloolise nime Kuressaare Linnakool, mis on kooli vanim ja kõige pikaajalisem nimi. "Ilmselt hakataks seda aga segamini ajama Kuressaare Vanalinna kooliga," tõdes Aro.

Küsimuse peale, kes on võidunime autor, tõdes Aro, et see variant võis ühe arutelu käigus tulla pikapäevarühma õpetaja Erki Kuuse kaudu, kes sellise variandi kirja pani. "Ühes arutelus tuli jutuks, et kui nimi muutub, võiks vähemalt lühendi hääldus samaks jääda," meenutas Aro, lisades, et ka tema hinnangul on mõistlik jätkata senisele sarnase nimega.

"Saaremaa Ühiskolleegiumist vähem pretensioonikas variant Saaremaa Ühiskool – samuti lühendiga SÜK – jäi napilt esikolmikust välja," märkis Aro.

Direktor Aro leidis, et sõnad "Saaremaa ühis-" seovad uut nime senise ajalooga. "Meil ei hakka ju tegutsema uus kool, vaid praegune jätkab – endise koolitusloaga, lihtsalt ilma gümnaasiumiastmeta ja uue nimega," ütles ta.

Viljar Aro andmeil tegutseb Eestis kaks hariduskolleegiumi: põhikoolist gümnaasiumiks kasvanud Tallinna Vanalinna hariduskolleegium ja põhikoolina tegutsev Maarjamaa hariduskolleegium.

SÜG-i bioloogiaõpetaja Inge Vahteri sõnul eelistas tema kui üks lõppvoorus hääletanuist nime Kuressaare Hariduse Kool. "Meie linnas on ju Nooruse tänava kool ja Hariduse tänava kool," lausus ta. Siiski peab Vahter Saaremaa Ühiskolleegiumi paremaks nimeks kui Kuressaare Linnakooli.

"Praegust nime arvestades kõlab uus nimi lühendiga SÜK väga hästi," leidis Vahter. "Kuna meil on Kuressaare Vanalinna kool juba olemas, siis kipuksid need kaks nime sassi minema."

"Mulle väga meeldib uus nimi," kinnitas 12.b klassis õppiv Melani Koov. "See kõlab akadeemiliselt ning selles on ka vana nime hõngu sees." Koov ise ühtki nime konkursile ei pakkunud, hääletuses aga osales. Melani lemmik oli aga Johannes Aaviku nimeline Kool.

Nimevigur ei päästa

Saaremaa ühisgümnaasiumi teeneline vilistlane, ajaloolane Endel Püüa tunnistas, et kooli uue nime poolt ta ei hääletanud, küll aga hoidis end konkursiga kursis. Püüa tunnistas, et võitjaks tulnud nimest ei arva ta midagi. "SÜG ehk Saaremaa ühisgümnaasium on ju kahjuks ikkagi saamas ajalooks," põhjendas ta. "Nimevigur SÜK ei päästa siin enam midagi."

Püüa enda lemmiknimi oli Kuressaare Hariduse Kool. "See nimi justkui väärtustaks selles koolis antavat haridust," leidis Püüa. "Praegust Saaremaa ühisgümnaasiumi peetakse ju kõige paremat haridust andvaks kooliks."

Püüa leidis, et nimi Hariduse Kool oleks vastukaaluks Nooruse Koolile, mis saab samuti põhikoolina jätkava Kuressaare gümnaasiumi nimeks.

"Üks seostub nooruse särtsuga, teises käivad tõsised õppijad, hea hariduse saajad," lausus Püüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles