Nädalavahetusel on oodata pauku ja mürtsu

Saarte Hääl
Copy
Orkaan 14 õppus.
Orkaan 14 õppus. Foto: Lääne prefektuur

Nagu ka mujal Eestis, peavad ka saarlased olema sel nädalavahetusel valmis selleks, et õuest kostub lahingutegevust ja politsei võib uksele koputada. Siiski võib rahulikult hingata, sest kõik see on seotud suurõppusega Orkaan 2019.

Lahingud maastikul ja linnatänavatel, võitlus iga hoone, korruse ja ruutmeetri pärast. Teesulud, kontrollpunktid ning massiline evakuatsioon. See on see, mida kaitseliitlased, naiskodukaitsjad ja politseinikud käesoleval nädalalõpul õppusel ORKAAN XIV harjutavad.

„Meile kõigile on oluline oma pere ja kodu kaitsmine. Sellistel õppustel me harjutame, lisaks oma kodu kaitsmisele ka naabri kodu kaitsmist,“ selgitas Kaitseliidu Lääne maakaitseringkonna ülem kolonelleitnant Rasmus Lippur, miks taoliste, mastaapsete õppuste, läbiviimine ülivajalik ning meist igale ühele kasulik on.

Sestap toobki reedest pühapäevani aset leidev Orkaan üle Saaremaa, Hiiumaa, Läänemaa ja Pärnumaa relvile ligemale tuhat kaitseliitlast. Aga mitte ainult. Õppelahingutes ning sellega kaasnevates tegevustes osalevad ka Kalevi jalaväepataljoni allüksused, Läti vabatahtlik riigikaitseorganisatsioon Zemessardze, Politsei- ja Piirivalveamet, Naiskodukaitse. Teisedki partnerid.

Kaitseliidu Lääne maakaitseringkonna suurõppusel Orkaan harjutavad lisaks lahingüksustele politseinikud ja naiskodukaitsjad ulatusliku evakuatsiooni korraldamist.

„Õppuse stsenaarium näeb ette, et Pärnumaal, Läänemaal ning Saare- ja Hiiumaal võivad kohalikud elanikud sattuda ohtu ja nad tuleb oma elukohast evakueerida,“ rääkis Politsei- ja Piirivalveameti Lääne prefekt Kaido Kõplas, lisades, et päriselt kellegi evakueerimist oma elukohast õppus kaasa ei too. Nendes neljas maakonnas hakkavad politseinikud laupäeval teatud piirkondades ukselt-uksele käima. „Korrakaitsjad vestlevad inimestega kriisideks valmisoleku ja ulatusliku evakuatsiooni teemadel ning jagavad infomaterjale,“ lisas Kõplas.

Õppusel kasutatakse ka imitatsioonivahendeid nagu paukpadrunid, suitsugranaadid ja lõhkepaketid. Mis tähendab, et müratase võib lahingute alal olla tavapärasest kõrgem. Ent elanikonnale, kelle mõistev ja toetav suhtumine on õppuse kordaminekuks äärmiselt oluline, see ohtu ei kujuta. Samuti ei toimu öisel ajal aktiivset lahingtegevust.

„Pauku ei ole vaja karta, need on omad. Paukmoona, lõhkepakettide ja teiste imitatsioonivahendite kasutamisel jälgitakse ohutuseeskirju, et tagada nii õppusel osalejate kui ka kõrvaliste isikute turvalisus,“ kinnitas Lippur.

Selles, et kõik tõepoolest omad on, saab veenduda ka pühapäeval, 1. detsembril kell 13.00 Lihula linnusemäel, kus toimub õppuse Orkaan lõpurivistus, mida kõik huvilised oma silmaga vaatama on oodatud. Pakutakse sõdurisuppi ning tutvustatakse õppusel kasutatud Kaitseliidu ja partnerite tehnikat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles