Saaremaa lapsed panid PISA testi kinni

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
SÜG-i noored.
SÜG-i noored. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

PISA 2018 testides said Saare maakonna õpilased Eesti arvestuses lugemises ja loodusteadustes parima tulemuse, matemaatikas jäädi teiseks.

15-aastaste õpioskusi näidanud rahvusvahelises PISA 2018 testis saavutasid eestlased Euroopa parimad tulemused kõigis kolmes kategoorias. Testis osalenud seitse Saare maakonna kooli näitasid omakorda Eesti parimaid tulemusi. Saare maakonnast osalesid Kahtla lasteaed-põhikool, Kuressaare gümnaasium, Kuressaare Vanalinna kool, Leisi keskkool, Muhu põhikool, Saaremaa ühisgümnaasium ja Salme põhikool. Eestis osales testis 5316 õpilast, millest Saare maakonna osa oli 2,3% ehk 122 õpilast.

Kolmest kategooriast saavutati parim tulemus lugemises, kus Eesti arvestuses andis esikoha keskmine näitaja 563 punkti. Eesti keskmine tulemus oli 523. Euroopa keskmine näitaja omakorda 487. PISA testi tulemuste ülevaates märgiti, et Saare maakonna ja Lääne maakonna (561 punkti) tulemus ületab maailma parimate riikide ja majanduspiirkondade lugemistulemust.

Saare maakond oli Eesti parim ka loodusteaduste arvestuses. Keskmiselt oli tulemus 563 punkti, Eesti keskmine oli 530 ja Euroopa oma 489. Koos Hiiumaa ja Ida-Virumaaga oli Saaremaa see piirkond, kus poiste tulemused olid loodusteadustes paremad kui tüdrukutel.

Läänemaa järel teine koht tuli Saare maakonnale matemaatikas: kaotuseks kujunes kaks punkti. Läänemaal siis vastavalt 549 ja Saare maakonnas 547 punkti. Eesti keskmine oli 523 ja Euroopas 489.

Kõikides kategooriates oli Saare maakonna tulemus parem kui suurtes linnades.

Koolide kaupa tulemusi veel väljastatud ei ole. Saarte Häälega rääkinud koolijuhid ei osanud seetõttu tulemusi konkreetsemalt hinnata, kuid pigem oldi seda meelt, et Saare maakond võttis koha tabeli eesotsas, kus oldi ka varem, nüüd taas tagasi.

Eelmises PISA testis 2015. aastal oli kukkumine suur. Saare maakonna keskmine tulemus oli siis matemaatikas 513 punkti, lugemises aga keskmiselt 517 punkti. Loodusteadustes kogusid maakonna õpilased keskmiselt 534 punkti.

"Aegreas tundub erandlik pigem aasta 2015, kus Saaremaa jäi ka alla riigi keskmist," tõdes Saaremaa vallavalitsuse üldharidusnõunik Õilme Salumäe. Sama meelt oli ka SÜG-i direktor Viljar Aro.

"Head õpetajad, mõistlikud nõudmised, koostöövalmis õpilased ja arusaajad lapsevanemad," põhjendas koolijuht saarlaste häid tulemusi. 

MIS ON PISA TEST?

PISA on OECD (Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon) kolmeaastase tsükliga rahvusvaheline haridusuuring, mida on tehtud 2000. aastast. Eesti osaleb testis 2006. aastast. PISA uuring hindab 15-aastaste õpilaste teadmisi ja oskusi lugemises, matemaatikas ja loodusteadustes. PISA 2018 uuringus osales 600 000 15-aastast noort 79 riigist ja majanduspiirkonnast. Eestist osales 5371 noort, nendest 4000 sooritasid testi eesti ja 1371 vene keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles