Uus peatreener tõi kaasa vajalikku lisamotivatsiooni

Alver Kivi
, Toimetaja
Copy
Saaremaa VK treeningul. Esiplaanil peatreener Ioannis Kalmazidis
Saaremaa VK treeningul. Esiplaanil peatreener Ioannis Kalmazidis Foto: Alver Kivi

Senise peatreeneri Urmas Tali asemel Saaremaa Võrkpalliklubi etteotsa asunud Ioannis Kalmazidise hinnangul ei vii ainult võidule mõtlemine sihile ja edu aluseks on kogu meeskonna arenguprotsess. 

“Saaremaale treeneriks tulek on tõsine väljakutse,” tunnistas vahetult pärast Kuressaare spordihoones toimunud esimest treeningut Ioannis Kalmazidis, lisades, et on sellises olukorras olnud palju kordi. 

“Ma tean, et inimesed soovivad näha vaid võite, kuid spordis ei ole see iga päev ja kogu aeg kahjuks või õnneks võimalik. Aga ma mõistan inimeste pühendumist spordile ja nende armastust võrkpalli vastu.” 

Kalmazidise hinnangul kulgeb teekond fännide südamesse ikkagi läbi mängu, kuigi ka siin võivad olla nägemused erinevad. On neid fänne, kes loevad mängu, ja neid, kes tulevad vaid lihtsalt mängule ja on saalis esimest või teist korda. 

“Selle nimel me muidugi töötame ja püüame igakord anda endast parima. Ma olen rõõmus, et saan siin olla, mulle meeldivad väljakutsed ja loodan, et kõik õnnestub kõige paremini,” oli uus peatreener optimistlik. “Ma tahan näha väljakul meeskonda, kes võitleb igas mängus sada protsenti ja annab endast kogu aeg parima. Olen kindel, et kui fännid seda näevad, siis on nad õnnelikud isegi siis, kui me ei ole alati edukad.”

Saaremaa Võrkpalliklubi kapteni Daniel Macieli hinnangul on uus treener väga professionaalne ja toob meeskonda kindlasti uut energiat. “Treener selgitas, mis suunas ta tahab töötada ja milline on tema nägemus võrkpallist,” lausus brasiillasest diagonaalründaja. 

“Esimene treening oli väga hea intensiivsuse ja kvaliteediga, olime keskendunud. Kindlasti on vaja juurde panna peamiselt mentaalselt. Kui me kõik anname maksimumi ja tegutseme kvaliteetselt, siis suudame end tõestada.”

Poole hooaja pealt keeruline alustada

Olgu tegu mis tahes spordialaga, on igal treeneril keeruline ja raske alustada meeskonnaga tööd poole hooaja pealt. Ioannis Kalmazidise sõnul kulub korraliku meeskonna ülesehitamiseks aasta või poolteist, et mehed saaksid kohaneda treeneri filosoofiaga ja tema tahtmistega mängu ülesehitamisel. 

“Nüüd, kui tulin siia vaid paar päeva enne järgmist mängu, on keeruline paljusid asju muuta, aga püüan iga mängijat arendada ja tõsta sellega ka kogu meeskonna taset,” lausus ta, lisades, et kui tehakse nii, nagu treener soovib, siis ollakse usutavasti edukad.

Samas on selline olukord keeruline ka mängijatele, sest treenerid on erineva mentaliteedi ja filosoofiaga. Esimeses trennis olid mängijad oma võimete ja oskuste treenerile tõestamiseks kiiremad ja hüppasid kõrgemale, sest sisuliselt algab võitlus mänguaja eest nullist, kuna treenerile on mehed tundmatud.

“Võitlus algab puhtalt lehelt,” tõdes nurgaründaja Rauno Tamme. “Treener ei tunne mängijaid personaalselt ega tea, milleks keegi võimeline on. Praegu peab ennast kohe tõestama hakkama. See kõik annab lisamotivatsiooni ja toob mingis mõttes mugavustsoonist välja. Esmakordselt on mul klubis välistreener, kes minust midagi ei tea, seepärast peab oma parimaid külgi näitama ja äkki ta oskab minu plussid paremini esile tuua.”

Enamasti on treenerite käekiri erinev, aga kui kõigil mängijatel on avatud meeled uute asjade õppimiseks, siis on protsessi tööle saada lihtsam. Rauno Tamme sõnul oli talle esimeses trennis palju uut. “Blokikaitse taktika oli selline, mida ma ei ole seni koondises ega klubivõrkpallis näinud. Oli uus lähenemine ja endalegi üllatuseks oli siin kohe raske pihta saada,” lausus ta. 

Kindlasti on Ioannis Kalmazidise nägemus Urmas Tali omast erinev, kuid oma plaanide elluviimine võtab ikkagi aega. Enne Saaremaale tulekut teadis ta ühte-kahte mängijat, kuid on näinud mängude videoid. 

“Eelmine treener tegi selles osas head tööd,” märkis Ioannis Kalmazidis. “Mehed on avatud ja paistab, et tahavad trennis endast kõik anda. Ma ei ole siin, et kõike muuta, soovin lisada pisut oma poolt, sest meeskond ja organisatsioon on väga professionaalsed.”

Kalmazidise sõnul tulevad ka mõned taktikalised muudatused, kuid esialgu on liiga vara midagi konkreetset öelda ja oma plaanide teostamisel liigub ta edasi samm-sammult.

Keskblokeerija Henri Treial leidis, et Ioannis Kalmazidisel on täiesti teistmoodi käekiri ja talle tundub oma sõnul, et uus treener nõuab päris palju. 

“Ta hakkas kohe algusest seletama, mida ta tahab ja milline on tema hetkenägemus,” rääkis Treial. “Ma arvan, et see muutus, mis tuleb, on ainult positiivne. Treener näitas tehnilisi elemente ja keskendus platsi nägemisele, kuidas parandada kätetööd ja ta jõudis lahti seletada bloki liikumised, mida ta mängus näha tahab.”

Meeskond tehtud ainult võitudeks

Treiali hinnangul on meeskonnal potentsiaali paremaks saada ja eeskätt on puudujääke üldmängus. “Mehed on vaja panna väljakul omavahel rohkem kommunikeerima ja ühtsust oleks rohkem vaja,” selgitas ta.

“Selle eesmärgiga on alati raske tööd teha ja treenerid on sellise surve all igal pool,” tunnistas Ioannis Kalmazidis. “Aga kui sa mõtled ainult võidust, ei saa sa olla edukas. Me peame mõtlema protsessile. Kui sportlane teeb head trenni, tal on ühtsuse tunne, korralikud taustajõud ja pere tugi, siis on meil suurem võimalus võita. Kui aga mõtled ainult lõpptulemusele, pole edu võimalik. Me peame tegema iga päev väikese sammu edasi.”

Kalmazidise sõnul võib esimese trenni põhjal öelda, et mängijatel oli kohati keeruline nõudmistest aru saada, kuna lähenemine oli neile uus. 

“Keel ei ole probleem, aga ma tahan asju muuta,” selgitas uus peatreener. “Mehed on mänginud palju, neil on mõtlemises kujunenud teatud automatism ja mingitel juhtudel tuleb seda muuta. See saab olema keeruline ja kohati tuleb ise kõik oma eeskujuga lahti seletada. See on üldiselt pikk protsess, kuid nad mõistavad, sest räägime võrkpallist, mis on ühesugune igal pool maailmas.”

Saaremaa Võrkpalliklubi president Toivo Alt põhjendas Urmas Tali asemel uue peatreeneri palkamist vajadusega saada meeskonnalt ikkagi kätte seda, mis oleks võimalik sellelt võistkonnalt kätte saada.

“Urmas Tali töös ei ole olnud midagi katastroofilist, aga vahepeal ikka treenereid vahetatakse,” märkis Alt. “Me saame kvaliteedis edasi minna ja paremaks saada, et suudaksime ikkagi võitude üle rõõmustada. Tahame, et tuleks tiitleid ja Saaremaa rahvas saaks rõõmu tunda.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles