Puidukäsitöö väljapanek avas muuseumi kireva näitusehooaja

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
PEERUVALGEL: Meelis Kihulane on muude muistsete esemete kõrval valmistanud kuusetüve alumisest juurtega osast ka peeruhoidja. Justnimelt peerutuli oli see, mille valgel vanad meistrid puitu voolisid.
PEERUVALGEL: Meelis Kihulane on muude muistsete esemete kõrval valmistanud kuusetüve alumisest juurtega osast ka peeruhoidja. Justnimelt peerutuli oli see, mille valgel vanad meistrid puitu voolisid. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Esmaspäeval avati Kuressaare linnuse keldrisaalis Saaremaa muuseumi tänavune esimene näitus, mis tutvustab eestlase suhet erinevate puudega ja rahvapärast puidukäsitööd.

Näituse kokku pannud Meelis Kihulane tõdes, et tänapäevaste masinate ja töövahenditega on puidust võimalik valmistada väga mitmesuguseid asju, kuid muistsed töövõtted ja meistrioskused on sisuliselt kadunud. Väljaõppinud puidutislerina on Kihulane juba tosinkond aastat muistseid teadmisi omal käel raamatutest ammutanud ja neid ka praktikas kasutama õppinud.

Näitus tutvustab Eesti puuliikide rahvapäraseid kasutusviise. Erilisel kohal on Kihulase valmistatud puitesemed, mis on tehtud spetsiaalselt näituse tarbeks, kasutades traditsioonilisi töövõtteid. Lisaks ajaloolise ülevaate pakkumisele on näituse eesmärk ajendatud vajadusest taastada ja edendada rahvapärast puukäsitööd – seda tutvustada ja propageerida.

Saaremaa muuseumi programmijuht Taniel Vares ütles Saarte Häälele, et linnuses tänavu eksponeeritavate näituste kava on suures osas paigas. "Võib öelda, et näituseaasta lossis tuleb tihe nagu eelnevatelgi aastatel, samas vaheldusrikas," kinnitas ta.

Pärast näitust "Puud ja Inimesed" on keldrikorruse näitusesaali tulemas aprilli esimeses pooles Sternide suguvõsa korraldatav näitus Allemanni majast. 18. juunil avatakse Jüri Arraku personaalnäitus, mis jääb üles suve lõpuni. Septembris on muuseum taas toidufestivali lainel ja seekordne näitus võiks Varese sõnul kanda pealkirja "Perenaise abimees", kuna tutvustab nõukaajast pärit köögi- ja majapidamistehnikat ning -vahendeid. Oktoobrist kuni aasta lõpuni täidab keldrisaali Erika Pedaku tekstiilinäitus.

Linnuse peakorrusel näeb märtsikuu lõpuni Endel Püüa uurimusel põhinevat näitust "Saarlased Nõukogude sõjaväebaasidel jalus: 1939–1941". Aprilli on plaanitud Leelo Leesi köitenäitus ja maisse traditsiooniline ülevaatenäitus eelmise ehk 2019. aasta arheoloogilistest välitöödest Eestis ja Saaremaal. "Juuli keskpaiku avame peakorrusel Sergei Sereda koostatud maali-, graafika- ja skulptuurinäituse, mis jääb üles kuni augusti keskpaigani. Lossi tornikohvikus näeme aga suvisel hooajal Külliki Järvila graafikat," märkis Vares.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles