Vilsandi ilmajaama räsis koondamine

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Karl Teär.
Karl Teär. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Aastavahetusel töökohtade koondamise üleelanud Vilsandi rannikujaam jätkab kaks korda väiksema koosseisuga.

Keskkonnaagentuuri pressiesindaja Valdo Jahilo ütles, et 31. detsembril koondati Vilsandi ilmajaama viiest töötajast kolm.

"Põhjus on jaama automatiseerimine, mingeid asju võtavad masinad üle ja tundub, et progressi vastu mõnes eluvaldkonnas ei saa," lausus Jahilo.

Avo Piisk
Avo Piisk Foto: SH

Reaalselt kaotas aastavahetusel töö kaks inimest, sest üks koht oli tühjaks jäänud juba mitu kuud varem. Vilsandi ilmajaamas jätkavad teenistust selle kauaaegsed töötajad Avo Piisk ja Karl Teär, kes ühtlasi on jaama juhataja. Lisaks neile kahele töötab Saaremaal ilmateenistuses käsunduslepinguga enam kui pool sajandit ametis olnud Silvi Liik, kes edastab hüdroloogilisi ja meteoroloogilisi vaatlusi Vanalõve külast.

Vilsandi rannikujaamas alustati järjepidevate ilmamõõtmistega 1865. aasta augustis. Alates tänavusest aastast töötab Vilsandi jaam enamiku andmete kogumisel ja edastamisel täisautomaatsena. Töötajate ülesanne on jälgida, et automaatika töötab. Avarii korral peavad nad tagama ilmaandmete kättesaadavuse ja andmed edastama.

Vilsandi rannikujaam on Eestis kõige kauem ühe koha pealt ilmaandmeid edastanud jaam. 154 aasta jooksul kogutud andmed on väga väärtuslik pagas kliimamuutuste jälgimiseks. Vilsandi rannikujaam kuulub ka Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni (WMO) kliimajaamade võrgustikku. Vanalõvel tegutseb hüdromeetriajaam 1933. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles