Saare külateatritele riigifestivalilt mitu preemiat

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
"Mis juhtus Õllepruuli tänaval?" -  Kaidi Ottis, Aili Salong, Kai Prostang, Katrin Paju, Terje Tarkin, Harald Tõru, Toivo Prostang.
"Mis juhtus Õllepruuli tänaval?" - Kaidi Ottis, Aili Salong, Kai Prostang, Katrin Paju, Terje Tarkin, Harald Tõru, Toivo Prostang. Foto: Erakogu

Haapsalus nädalavahetusel peetud XVI harrastusteatrite riigifestivalil jagus mitu preemiat ka Saaremaa harrastustruppidele.

Üle aasta peetavale riigifestivalile valitakse osalejad videosalvestuste põhjal. Tänavu pürgis suurele püünele 48 lavastust, millest sõela läbis 17 ehk siis iga kolmas. Seega oli ainuüksi pääs festivalile juba omamoodi võit ja tunnustus.

Saaremaalt valiti festivalile Tornimäe näiteseltsi Tungal “Vandekohus”, Taritu tubateatri “Mis juhtus Õllepruuli tänavas?” ja Salme vallateatri “Igavene kapten”. Kõigile jagus sel korral ka tunnustusi: Taritu tubateatrile selge diktsiooni eripreemia, Salme vallateatrile eripreemia helikujunduse, valguskujunduse ja atmosfääri loomise eest ja näitlejapreemia Meelis Juhandile ning Tornimäe Tungla tüki lavastanud Krista Kütile omistati lavastajapreemia.

"Vandekohus" - Istuvad Kadri Kabur, Aare Trave, Ardo Vahter, Meelis Pärn, Gerry Grünberg ja Ingrid Holm. Tagareas Juhan Nemvalts, Meelis Lember, Lea Laht ja Krista Riik. Puuduvad Anneli Vahter, Liis Kaal ja Raivo Kabur.
"Vandekohus" - Istuvad Kadri Kabur, Aare Trave, Ardo Vahter, Meelis Pärn, Gerry Grünberg ja Ingrid Holm. Tagareas Juhan Nemvalts, Meelis Lember, Lea Laht ja Krista Riik. Puuduvad Anneli Vahter, Liis Kaal ja Raivo Kabur. Foto: Erakogu
"Igavene kapten" – Meelis Juhandi, Eliis Raaper, Kalmer Poopuu.
"Igavene kapten" – Meelis Juhandi, Eliis Raaper, Kalmer Poopuu. Foto: Erakogu
Krista Riik
Krista Riik Foto: Erakogu

Tungla juht Krista Riik ütles Saarte Häälele, et tunnustus on trupi jaoks väga oluline. “See on väga raske tükk, aga žürii kinnitusel tulime katsumusest auga välja. Saime kiita ja ka mõningaid näpunäiteid, mis harrastajate puhul on loomulik,” lausus ta.

2017. aasta novembris esietendunud “Vandekohut” mängiti Haapsalus kaheteistkümnendat korda. Riik nentis, et nüüd, kus lavastus on uuesti n-ö üles soojendatud, on mõte seda veel publikule näidata, aga ilmselt mandril, sest Saaremaa on läbi käidud.

Kõige pikemalt püsis Tungla seltsi repertuaaris “Eesti matus”, mida mängiti kokku 19 korda. “Üks kord jäi kahekümnest puudu, aga seda enam tõesti üles ei soojenda ka,” nentis Riik.

Maire Sillavee
Maire Sillavee Foto: SH

Salme vallateatri lavastaja Maire Sillavee sõnul tegi Haapsalu festivali meeldivaks ja põnevaks väga kirev kava. “Asju oli seinast seina. Mängiti Becketit, Shakespeare’i, isegi pantomiimi tehti. Aga häbi ei pidanud tundma kellegi pärast. Ja saarlased esinesid igati hästi,” lausus ta.

Homme on Salmel võimalik aga näha riigifestivalil lavastaja- ja kaks näitlejapreemiat võitnud Janno Puusepa lavastust “Leivi”, mis pälvis mullu ka külateatrite festivali laureaaditiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles