108-aastane Marta Kivi naudib loodussaateid ja krimisarju

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
MUSI EMALE: Jüri Kivi sõnul annab ema Marta elutahte ja vaimuerksuse poolest silmad ette palju noorematelegi.
MUSI EMALE: Jüri Kivi sõnul annab ema Marta elutahte ja vaimuerksuse poolest silmad ette palju noorematelegi. Foto: Merle Beljäev

Maailma vanim saarlane ja nüüdseks ka vanim Eesti elanik Marta Kivi kostitas sünnipäevalisi kringliga ja lapsepõlvemälestustega tsaariajast.

Külalisi mandril Kohilas poja Jüri juures elaval proua Martal eile jagus. Ennelõunal tulid teda õnnitlema kohaliku valla esindajad. “Austusest ma ikka tõusen püsti!” ütles krapsakas Marta, kui Kohila vallavanem talle lilled ulatas.

“Aeg läheb liiga kiiresti, ta ei võiks nii kiiresti minna,” vahendas sünnipäevalapse sõnu Kohila valla avalike suhete nõunik Merle Beljäev. “Kui midagi väga meeldib, siis peaks aeg seisma jääma ja elama niikaua, kui seda head jätkub, aga mitte nii pahinal edasi, päev päeva järel.”

Külalisi kostitas Marta Kivi mälestustega oma lapsepõlvest – näiteks sellest, kuidas pere enne revolutsiooni mõne aasta Peterburis elas ning pärast sealt äratulekut karantiinis oli. Samuti rääkis sünnipäevalaps oma õpetaja-aastatest.

Loeb lehest kooliuudiseid

“Ma väiksena kartsin inimesi, suurt rahvahulka, aga isa oli koolmeister ning võttis mind aeg-ajalt kooli kaasa ja tasapisi harjusin,” ütles Marta Kivi. “Kolmkümmend aastat sai siiski õpetajaametit peetud.”

Marta meenutas, kui hea oli õpetajana töötada nn Eesti ajal, mil õpetajaid usaldati. Nõukogude ajal seevastu tuli õpetajail hoolega valida, mida öelda ja mida mitte. “Kui septembrikuu on, siis ikka vaatan ajalehest kooliuudiseid,” lausus proua Marta.

Kohe pärast kohaliku võimu esindajate külaskäiku saabusid sünnipäevalast õnnitlema saarlased – Saaremaa vallavolikogu esimees Tiiu Aro ja Tornimäe põhikooli direktor Raili Nõgu.

Kui Tiiu Aro on Marta Kivi venna Borisi tütar, siis Raili Nõgu juhitav Tornimäe kool oli Marta Kivi kauane töökoht. “Ajaga on tädi Marta kuulmine ja nägemine kehvemaks läinud, aga tema tervis on vanust arvestades viis pluss,” leidis Tiiu Aro. “Ta teeb nalja ja tema mõistus on terane – ta mäletab väga täpselt inimesi ja kuupäevi.”

Raili Nõgu jaoks on iga-aastasest külaskäigust eaka saarlase juurde saanud traditsioon. “Meie kooli jaoks on Marta Kivi väga tähtis inimene,” lausus Nõgu, lisades, et jututeemasid endise õpetajaga tal jagub. “Kõige rohkem räägime muidugi koolist ja lastest,” ütles Nõgu. “See on hämmastav, kui hästi ta kõike mäletab – endisi õpilasi ja õpetajaid ning isegi seda, kus meil koolipargis mis puu kasvab!”

“Ema liigub küll ratastoolis, näeb vaid ühe silmaga ning tema kuulmine on väga kehvaks jäänud, aga elutahte ja vaimuerksuse poolest annab ta silmad ette palju noorematelegi,” leidis Marta Kivi poeg Jüri.

Poja sõnul lahendab ema meeleldi ristsõnu, loeb ajalehti ja vaatab televiisorit.

Selle kinnituseks, et talle endiselt meeldib ristsõnu lahendada, näitas Marta oma külalistele mullu Raplamaa Sõnumitelt temale pühendatud täidetud ristsõna.

“Seni oli väga intensiivne see lahendamine, aga nüüd hakkab pea natuke ringi käima, kui pingutan,” tunnistas Marta. “No peab aru saama, et lähen natuke vanemaks!”

“Söö, mille järele isu on!”

Televiisori heli kuulab eakas saarlane kõrvaklappide abil – nii saab ta enam-vähem aru, millest jutt. Eriti meeldib Martale loodussaadete kanal Animal Planet ja saated ahvidest. Samuti köidavad teda krimisarjad, näiteks ETV-s näidatav “Vera”.

Uudiseid jälgib Marta samuti. Päevapoliitika kohta avaldab vahel oma arvamust ka, ent enamasti lööb käega: ah, aina kaklevad seal omavahel!

Pikaealisuse saladuse kohta on Martal kindel reegel: “Kui nälg nõuab, siis tuleb süüa ja süüa tuleb seda, mille järele isu on!”

Eilne õhtu möödus eakal sünnipäevalapsel lähedaste seltsis – pereliikmeid tuli tähtsa sündmuse puhul kokku tosin, noorim neist alles poolteiseaastane.

Suurt torti numbriga “108” eile pidulaual polnud – sünnipäevalaps torti pakkuda ei soovinud. Küll aga said külalised maiustada kringliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles