JUHTKIRI Mandaat versus seadus

Saarte Hääl
Copy
Vallavanem Madis Kallas
Vallavanem Madis Kallas Foto: SH

Saarte Hääl kirjutas mõni aeg tagasi, et vallavalitsus salastas aastapäeva vastuvõtule kutsutute nimekirja. Andmekaitse inspektsioon (AKI) nentis aga lehe vahendusel, et avaliku teabe seaduse järgi ei ole neil selleks alust. Vallavalitsus sellega ei rahuldunud ja küsis ise AKI-lt. Inspektsioon vastas neile sama, mida lehele. Kusjuures viidates, et nad on lehe vahendusel korra seda juba seletanud.

Avaliku teabe kasutamist ja selle avaldamist kontrollib Eestis andmekaitse inspektsioon. See on nende töö ja nad on selles kahtlemata pädevad. 

Vallavanem seevastu ütles, et temal on valimistel saadud rahvamandaat, tema ei pea avalikustamist õigeks ning ei kavatsegi nimekirju avalikustada.  Ehk ta peab rahva mandaati ülemaks kui spetsialistide soovitusi seaduse täitmiseks. 

Hinnangud on poliitikas ikka kasulikud siis, kui nad on küsija seisukohta toetavad. Siin võib tuua paralleeli Saaremaa ühisgümnaasiumi nimevaliku protsessiga. Eesti keele instituut (EKI) ütles, et Saaremaa hariduskolleegiumi nimi ei sobi. Arvamust toetas haridusministeerium. 

EKI hinnang vallavalitsusele sobis ja seda tuuakse ikka esile. AKI nüüdne hinnang teises küsimuses ei sobi ja selle järgimist ei peeta millekski. Siinkohal ei ole tegu juhtumiga, kus inimene jääb teise inimese arvamuse suhtes erinevale seisukohale. Tegemist on pädeva ametkonna viidetega seadustele, mida vallavalitsus kui avalik asutus peaks täitma erilise punktuaalsusega. 

Sellist väljendit nagu "rahva mandaat" seaduses ei esine. Andmekaitse inspektsioon soovitas muu hulgas vallavanemale, et ei ole mõistlik tegutseda usus, et rahva mandaat annab talle voli õiguskorda tõlgendada oma suva järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles