Saaremaa hooldekodudes tuleb laustestimine

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Hooldekodu Saaremaa Valss
Hooldekodu Saaremaa Valss Foto: Anette Sannik/Saarte Hääl

Südamekodu koroonapositiivsete juhtumite valguses viiakse Saaremaa hooldekodudes läbi elanike laustestimine. Saaremaa kriisikomisjoni ettepanekul Terviseameti poolt tehtud otsusega laustestitakse kõikide hooldekodude kliente ja töötajaid. Testimise osas tehakse koostööd Medicumiga.

Saaremaa Valsis võetakse testimine ette reedel. Hooldekodu juhtataja Heli Kaer tunnistas, et neil on personali nappus. Tema sõnul on inimesi, kes viirusehirmus on koju jäänud ja neile ei saa seda ette heita.  „Hetkel on veel õhus töötajate lastele lastehoiu ja paarile algklasside lapsele tugiõppele jah sõna saamine vallast,” ütles Kaer. Hooldekodusse on appi tulnud ka vabatahtlike. Kaer ütles, et raske on on olemasolevat vaprate töötajate koormust jaotada, kuna keegi ei tea kaua see olukord kestab. 

Haigla hooldekodu juht Anu Kallas ütles, et nad on teste teinud, kuid praegu on kõik kontrolli all. 

Pärsama ja Kihelkonna hooldekodudes pole seni proove antud. Kaire Tiik Pärsamalt ütles, et nad käituvad vastavalt kriisiolukorra juhistele. „Esialgu püüame oma jõududega toime tulla,” ütles Tiik. 

Kihekonna hooldekodu juht Ave Väli kinnitas, et nende kliendid ja töötajad on kõik õnneks terved ning püsitakse ranges karantiinis. 

Neljapäeva hommikul teatati, et Kuressaare lähistel asuvas Südamekodus avastati kooronaviirus kahel elanikul. Testitud töötajad on seni terved. Südamekodu juhatuse liige Martin Kukk nentis, et seda kust viirus tuli, pole võimalik tagantjärele kindlasti tuvastada. 

"Hooldekodudes üle Eesti tuleb läbi viia kõigi elanike ja hooldajate testimine Covid-19 viiruse suhtes, sest suure tõenäosusega on ainult aja küsimus, kui haigestumised tulevad ka teistes hooldekodudes," rõhutas Kukk pärast Südamekodu juhtumit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles