Psühholoog: arusaadav, et tundmatu haigus tekitab hirmu

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
PIRGIT PÕLD: Teadmatus ja vähene informatsioon mängivad suurt rolli.
PIRGIT PÕLD: Teadmatus ja vähene informatsioon mängivad suurt rolli. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Teadmatus ja vähene info COVID-19 viiruse kohta tekitab inimestes hirmu ja paneb nad juba põdenute suhtes ettevaatlikult ja kohati tõrjuvalt käituma, ütleb Saaremaa laste ja perede tugikeskuse psühholoog Pirgit Põld. 

Ka ise koroonaviiruse läbi põdenud psühholoog nentis, et tema töökaaslaste, sõprade ega pere poolt tõrjuvat suhtumist tajunud ei ole. Tema kui psühholoogini on aga jõudnud ühe sellise inimese mure, kellel tegelikult diagnoos puudus. Ometi soovis inimese tööandja tõendit, et inimene on terve ja võib tööle naasta. 

Pirgit Põld selgitas, et kuna haigus on uus ja infot selle leviku, kestuse jms kohta vähe, siis on inimeste hirm täiesti mõistetav. “Teadmatus on see, mis on hirmutav,” tõdes ta. Kindlasti on aga palju ka neid, kes kartmisega liiale lähevad. 

Põld põhjendab teadmatusest tingitud hirmu näitega, et meil on ju teisigi suure surmariskiga viirushaigusi, kuid nende puhul tervenenud inimest ei kardeta. “Seega mängivad teadmatus ja vähene informatsioon suurt rolli,” kinnitas ta. Selles olukorras peab usaldama arste ja terviseametit ning uskuma, mida nemad tervenemise kohta ütlevad. 

Perearst Mari Soots tunnistas samuti, et hirmu tekkimine praeguses olukorras on täiesti loomulik. 

Saarte Hääl kirjutas möödunud nädalal, et koroonaviiruse läbipõdenud kogevad aina sagedamini, et nende tervenemist ei usuta ja peljatakse jätkuvat nakkusohtlikkust.

“Ma tean, et see pole nagu aids – igaveseks ja ise süüdi. Aga ometi on selline tunne sees, et tuleks end nagu milleski süüdi tunda. Ning lisaks oled haige kah veel. Seetõttu on kurb, et keegi ei lohuta, rahusta ega toeta tervenenuid,” rääkis Piia-nimeline naisterahvas.

Terviseameti juhised perearstidele

Isolatsiooni võib lõpetada mitte varem kui 14 päeva pärast haigusnähtude tekkimist. Hinnanguline keskmine nakkuslikkuse periood on kergetel ja mõõdukatel juhtudel 7–12 päeva, rasketel juhtudel kuni 14 päeva. Viirus on tuvastatav kuni 37 päeva, kuid patsient ei ole enam nakkusohtlik. Seejuures peab patsient olema olnud vähemalt  48 tundi palavikuvaba ja 24 tundi vaba ägedatest respiratoorsetest sümptomitest.

Haigusjuht lõpetatakse seejärel vastavalt patsiendi paranemisele, mis otsustatakse juhupõhiselt. Patsiendi paranemise kohta tuleb sisestada märge digilukku.

Pärast 14 päeva võivad paranenud ja sümptomiteta inimesed minna tööle, käia poes, nagu praeguse eriolukorra tingimustes kõigil teistegi on lubatud tegutseda. Järgima peab ikkagi 2 + 2 reeglit, kaupluses tuleb kanda maski, pesta käsi jne. Kui haigussümptomid, põhiliselt köha, kestavad kauem kui kaks nädalat, siis tuleb koduses isolatsioonis olla seni, kuni köha kaob.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles