Pöide kirik kutsub Hooandjas oreli valmimist toetama

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Orel Tervakoski kirikus.
Orel Tervakoski kirikus. Foto: Kuvatõmmis videost

Pöide kirik otsib ühisrahastuskeskonnas Hooandja.ee toetajaid, kes aitaks kokku saada pühakoja tarbeks taastatava oreli järgmise osamakse.

Mullu setsembris käivitatud projekt "Orel Pöide kirikusse" läheb kokku maksma üle 25 000 euro. Kogudus on juba tasunud esimese osamakse – annetustest kogutud 5000 eurot – ja peab augustis tasuma taas 5000 eurot.

Poolesaja päevaga loodab kirik koguda Hooandjas 3000 eurot, millele omalt poolt lisab 2000 eurot. Teisipäeva keskpäeval oli annetusi laekunud juba 200 eurot.

Oreli annetas Pöide kirikule Lõuna-Soome Janakkala valla Tervakoski kirik, kus otsustati kasutusele võtta elektriorel. Mullu novembris toodi Tervakoski 1945. aastal valmistatud orel Eestisse Hardo Kriisa töökotta, kes instrumendi ära remondib, Pöide tarbeks ümber ehitab ja lõpuks ka üles paneb.

Orelimeister Kriisa selgituste järgi jääb vana oreli dispositsioon väikeste muudatustega endiseks, lisandub ainult üks uus register, misläbi nende arv suureneb üheksalt kümnele. Kogu vana oreli vilestiku saab tervikuna ära kasutada ja kasutusele tuleb ka vana oreli mängupult (kaks manuaali koos pedaaliga) ning kompressor. Uuendamist vajavad oreli väliskorpus, vilepõhjad, lõõts, regulaator ja kogu oreli tehniline traktuur.

"Kuna orelil Soomes oli kasutusel pneumaatiline süsteem, siis meie kirikute ebastabiilsetes ilmastikutingimustes nimetatud süsteem ei õigusta end ja vajab muutmist. Seega on uuele orelile vajalikud uued vilepõhjad, lõõts, regulaator ja uus elektriline mängutraktuur. Kõik see vajab ka uut korpust orelile, mis Soomes praktiliselt puudus," märkis meister.

Orel seatakse esialgu üles kiriku pikihoone põhjaseina kooripoolsesse nurka. Sealt saab instrumendi tulevikus ringi tõsta lääneseina, kus orelirõdu algselt asus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles