Vald lõpetab Upa kriisikodu tegevuse

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Südamekodu ja kooli asenduspind Upal.
Südamekodu ja kooli asenduspind Upal. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Eriolukorra ajal Upal asuvas Südamekodu hoones avatud kriisikoju on jäänud veel neli positiivse testivastuse saanud klienti.

"Neli positiivset klienti on veel 14 päeva karantiinis ning kui nende karantiiniaeg 1. juunil läbi saab, võime öelda, et nad on terved," ütles kriisikodu juhataja Kairit Lindmäe.

Lindmäe sõnul tõmbab kriisikodu "otsi kokku" ja valmistub Südamekodu hoonest välja kolima.

"Praeguste teadmiste põhjal loodame, et järgmise nädala jooksul eraldub Südamekodu kriisikodust," ütles Saaremaa abivallavanem Marili Niits. "Sellega lõpetab ka kriisikodu praegusel kujul oma tegevuse Upal." 

Kriisikodu tegutsemise aja jooksul majutati sinna kokku 18 klienti lisaks Südamekodu lepingulistele klientidele. Korraga viibis kriisikodus keskmiselt 7–9 klienti.

Niitsi sõnul oli kriisikodu jaoks tipphetk aprilli algus, mil korraga viibis majas 12 klienti väljastpoolt Südamekodu.

 "Lisaks olid mõned inimesed veel haiglas," märkis Marili Niits.

Vabatahtlikke töötas kriisikodus kokku 27 – enamik hooldajatena, ülejäänud telefonivalves,  transpordisaatjate ja köögiabilistena. 

Südamekodu oma personalist jäi kriisikodusse tööle vaid üks inimene.

Vabatahtlike lepingud lõppesid eelmise pühapäevaga, mil eriolukord läbi sai. "Südamekodu meeskond sai siis jälle oma töö üle võtta," ütles Lindmäe. 

Kriisikodu loodi Saaremaa kriisikomisjoni ja Saaremaa Südamekodu OÜ kokkuleppel selleks, et viia sinna diagnoositud koroonaviirusega, ent haiglaravi mitte vajavad eakad Saaremaa kõigist hooldekodudest. 

Samuti on kriisikodu mõeldud haiglast koju lubatud inimestele, kel pole mingil põhjusel võimalik kohe oma koju naasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles