Ionix Systems koondab 40 inimest

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
ENNE KRIISI: Veel läinud talvel kinnitas Margus Tang, et seoses tööstuse laienemisplaanidega palgatakse tänavu ka töötajaid juurde.
ENNE KRIISI: Veel läinud talvel kinnitas Margus Tang, et seoses tööstuse laienemisplaanidega palgatakse tänavu ka töötajaid juurde. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Lennukitööstusele juhtmesüsteeme valmistav Ionix Systems koondab koroonast tingitud madalseisu tõttu kuu aja pärast 40 töötajat.

“Eesmärk on viia ettevõtte tootmisvõimsus vastavusse Covid-19 pandeemia tõttu vähenenud nõudlusega meie tööstusharus,” selgitas tööstuse tegevjuht Margus Tang. Pärast kollektiivset koondamist jääb neil tööle veel 131 inimest. Koondatavatega lõpetatakse töölepingud aga juuli keskel.

Töötukassa Saaremaa osakonna juhataja Ave Reimaa-Lepiku sõnul on kollektiivse koondamise teade jõudnud ka nendeni. “Järgmiseks nädalaks on kokku lepitud töötajatega kohtumine, et rääkida töötukassa võimalustest,” ütles Reimaa-Lepik. Seejuures räägitakse koondatavatele kohtumisel, kuidas hoida end kursis tööpakkumistega, millised on hüvitised, töötukassa tutvustab ka õppimisvõimalusi jmt. 

Eilse seisuga töötukassal rohkem koondamisteateid ei olnud. Kui mõne aja eest käis uudistest läbi, et suurema koondamise peab ette võtma ka Grand Rose Spa, kus plaaniti kaotada 25 töökohta, siis seal on olukord praeguseks parem.

“Grand Rose’i juhtum lõppes positiivselt, kuna asutus avati ja koondamisele läks tunduvalt väiksem ametikohtade arv,” tõdes Reimaa-Lepik. Spaas koondati lõpuks vaid neli inimest.

Eilse seisuga on töötukassa Saaremaa osakonnas arvel 992 inimest. Registreeritud töötuse määr Saaremaal on seejuures 6,3%, võrdluseks  – Eestis on see 7,9%. Neist ligi tuhandest inimesest, kes töötuna arvel, on 457 olnud töötud alla kolme kuu ehk tulnud arvele nn koroonaajal.

Koondamisteatega on Saaremaa osakonnas märtsis arvele võetud 39, aprillis 52, mais 52 ja juunis 16 inimest. Vaatamata registreeritud töötute arvu kasvule on märtsis tööle asunud 30 inimest, aprillis 46 ja mais 124 inimest.

Viis valdkonda, kus Saaremaal on enim inimesi arvele tulnud, on ehitus, kaubandus-klienditeenindus, puhastusteenindus, toitlustus-majutus-ürituste korraldus ja muu tööstus-tootmine. Mis puutub töötukassa makstavasse töötasu hüvitisse, siis märtsist kuni mai lõpuni sai Saare maakonnas hüvitist 459 ettevõtet ja 2732 inimest summas 3 746 321 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles