Kesklinn on sõiduõppurite jaoks keeruline koht

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
KIPUVAD GAASI ANDMA: Aivar Liiva sõnul on kesklinn noorte juhtide jaoks üks segadust tekitav koht.
KIPUVAD GAASI ANDMA: Aivar Liiva sõnul on kesklinn noorte juhtide jaoks üks segadust tekitav koht. Foto: Gunnar Siiner/Saarte Hääl

Autokoolide sõiduõpetajad tunnistavad, et pärast Kuressaare keskväljaku uuendamist ning siin tehtud liikluskorralduslikke muudatusi on see sõiduõppes pigem koht, mis juhtides segadust tekitab.

Üks, millega tulevased juhid kimpus kipuvad olema, on kesklinnas kehtestatud 10 km/h kiiruspiirang. Suhteliselt lihtne on keskväljakut sellisel kiirusel läbida automaatkäigukastiga autos, kui just hooga peale ei lenda – tõsi, siis peab muidugi teadma või jälgima, et siin selline piirang on –, ent manuaaliga olevat sel kiirusel kulgemine õppurite jaoks juba keerukam. Veidi üle kümne, nii 12-15kilomeetrise tunnikiiruse peal olevat millegipärast lihtsam autot hoida.

Iseenesest saavad sõiduõppurid kümnekilomeetrise tunnikiiruse hoidmisega hakkama küll, tõdesid nii Leedevälja autokooli juhatuse liige Aivar Liiv kui ka omanimelise autokooli juht ja sõiduõpetaja Taavo Tenno.

“Samas on ette tulnud, et õpilane üritab Grand Rose’i poolt Lossi tänava suunas sõites kiiresti vabastada Tallinna ja Torni tänava ristmikku ning annab gaasi, unustades, et kiviparketil kehtib juba 10 km/h,” tunnistas Liiv. Seda, et keegi oleks südalinna kiirusepiirangu tõttu sõidueksamil täiesti läbi kukkunud, talle õnneks ei meenu.

Kiirusepiirangust suuremat segadust on Aivar Liiva kogemusel tekitanud Kuressaare kesklinnas hoopis see, et Lossi tänav on nüüd juba mõnda aega olnud kõrvaltee. 

“See muudatus oli kardinaalne ja eriti kohalikel raske alla neelata,” tähendas Leedevälja autokooli juht. Seega tuleb südalinnas liiklusmärkide suhtes tähelepanelik olla nii alles alustavatel roolikeerajatel kui ka juba vilunutel, kel varasemad liikluskorralduslikud reeglid senimaani kinnistunud.

Saarte Hääl kirjutas sel nädalal, et inseneribüroo Stratum eelmise aasta lõpus tehtud Kuressaare linna liiklus-

analüüsi kohaselt sõidetakse Kuressaare kesklinna jagatud liiklusruumis lubatust keskmiselt isegi poole kiiremini. Torni tänava ja Raekoja tänava vahelisel lõigul ehk teisisõnu keskväljakul, kus piiranguks ongi 10 km/h, mõõdeti autode keskmiseks kiiruseks 20 km/h.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles