Kesklinna käsitööpoed loodavad suve siiski üle elada

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
KAUPA ON IGALE MAITSELE: Vesta Suuster näeb suveniiriäri taastumist pigem rõõmsates värvides.
KAUPA ON IGALE MAITSELE: Vesta Suuster näeb suveniiriäri taastumist pigem rõõmsates värvides. Foto: Merit Lehtsalu/Saarte Hääl

Kuressaare kesklinna käsitööpoodide suvi on tänavu keeruline, kuid erinevalt Tallinna suveniirikaupmeestest nad väljasuremise äärel siiski ei ole.

Lossi tänavas Saaremaa vallavalitsuse hoones tegutseva käsitööpoe Tiiu Tanu eestvedaja Laine Leivat ütles, et kesklinna ümberehituse tõttu olid kaks suve väga viletsad, kuid tänavune suvi on neist veelgi kehvem. Põhjuseks peaaegu puuduvad välisturistid. Leivati sõnul eestlased, lätlased, leedulased suveniire eriti ei osta. Kui, siis ehk mõne külmkapimagneti või midagi muud pisemat.

Käsitööpoe kestmajäämine sõltub sellest, kuidas üüri jõutakse maksta. “Selline pood kesklinnas on ju väga kena ja mitte ei tahaks seda kinni panna,” sõnas Leivat.

Kauba tänava käsitöö- ja suveniiripoe omanik Vesta Suuster ütles, et hetkeseis on rõõmustavamgi kui ta tegelikult eeldas. Jaanipäevani hoidis perenaine kauplust lahti ainult nädalavahetustel, kuid pärast seda pääses siseturism otsekui mingi paisu tagant ega näita õnneks mingeid raugemise märke. “Eestlane on see, kes meiesuguseid praegu päästab,” tänas poodnik omamaist klienti.

Suuster tõdes, et Tallinn sõltub tõepoolest väga tugevasti välisturistist, kuid Saaremaa on siseturistile jätkuvalt armas. Kuressaare on tema sõnul kindlasti kehvemas seisus kui varasemail aastail, kuid see on ka ootuspärane.

Kõige raskemal perioodil olid Suusteri sõnul abiks nii riigi toetusmeetmed kui ka rendivabastust võimaldanud majaomaniku mõistev suhtumine. Aga paradoksaalsel kombel ka mitu aastat kesklinna ehitustöid.

“Kaks aastat karastust on meil juba seljataga. Seetõttu ei olnudki koroonapauk nii ehmatav,” rääkis Suuster, kes kasutas eriolukorda tegevusteks, milleks poepidamise kõrvalt eriti ei kipu aega jääma. “Mina võtsin seda kui puhkust, mida käsitöölistel suve eel ja suvel praktiliselt ju ei ole,” lausus ta.

Holostovi kompleksi käsitööpoest öeldi Saarte Häälele lühidalt, et müük on tänavusi olusid arvestades olnud ootuspärane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles