Suve lõpp 1935 Saaremaa ajakirjanduses

Urmas Kiil
Copy
JUHIB VÄGE: Ehkki fotosid Johannes Kivist, kes Kuressaare lahe Laiamadalale maailmarahupaleed kavandas, säilinud pole, avaldas Tallinnas ilmuv Uudisleht temast 1934. a sõbraliku šarži. Kivi on sellel kujutatud pühakuna, kelle saatjateks on miskipärast valitud tööerakondlane ja omal ajal tihedalt Saaremaaga seotud olnud Ants Piip (paremal) ja vapside liider Andres Larka (vasakul). Kivi taga sammuvad aga 1930. aastate Euroopa vägevad poliitikud: Briti peaminister James Ramsay MacDonald ning diktaatorid Adolf Hitler, Benito Mussolini ja Jossif Stalin.
JUHIB VÄGE: Ehkki fotosid Johannes Kivist, kes Kuressaare lahe Laiamadalale maailmarahupaleed kavandas, säilinud pole, avaldas Tallinnas ilmuv Uudisleht temast 1934. a sõbraliku šarži. Kivi on sellel kujutatud pühakuna, kelle saatjateks on miskipärast valitud tööerakondlane ja omal ajal tihedalt Saaremaaga seotud olnud Ants Piip (paremal) ja vapside liider Andres Larka (vasakul). Kivi taga sammuvad aga 1930. aastate Euroopa vägevad poliitikud: Briti peaminister James Ramsay MacDonald ning diktaatorid Adolf Hitler, Benito Mussolini ja Jossif Stalin. Foto: UUDISLEHT

Kui lugesin kaheksakümne viie aasta taguse Saaremaa ainsa ajalehe Meie Maa suvehooaja lõpu viimaseid numbreid, torkas silma kaks skandaalihõngulist teemat: röövimine Lümanda vallas Kipi külas, mis lõppkokkuvõttes viis piirivalveülema tapmiseni Kuivastu sadamas, ja Kuressaaret väisanud veidrik, kes lootis Ameerika miljonäri Rockefelleri rahaga Laiamadalale luksusliku rahupalee rajada.

"Maailmarahu palee loomise kava Kuressaare lahe Laiamadalale?", "Lootus on pandud Rockefelleri miljonitele", "Rahuapostel Johannes Kivi ilmarahu teostamise idee". Selliseid intrigeerivaid pealkirju kandis lugejate ligimeelitamiseks artikkel, mis ilmus Meie Maas 1935. aasta 28. augustil.

Kes siis ikkagi oli see veidrate mõtetega mees Johannes Kivi, keda 1930. aastate Eesti ajakirjandus nimetas Naatsaretist tõusnud prohvetiks, võrreldes teda koguni rahuapostel Johannesega? Internetis surfamine ei andnud tema tausta kohta kahjuks eriti midagi. Teada on vaid, et 1930. aastatel elas see Eestimaa juurtega mees Berliinis ja pidas seal rätsepaametit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles