Avalikud pakendikonteinerid: pidevalt täis, aga tühjaks ei veeta

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
SALME TEENUSKESKUSE juht Kaidi Ottis näitab, et praegu mahub pakendikonteinerisse taarat küll ja loodab, et uus nädalane tühjendustsükkel suudab ületäitumist ära hoida.
SALME TEENUSKESKUSE juht Kaidi Ottis näitab, et praegu mahub pakendikonteinerisse taarat küll ja loodab, et uus nädalane tühjendustsükkel suudab ületäitumist ära hoida. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Suvehooajal kipuvad avalikud pakendipunktid pidevalt üle täituma, neid haldavad firmad on tühjendusgraafikute muutmisel väga konservatiivsed.

Saaremaa vallavalitsuse andmeil on läbi aastate kõige probleemsemad kohad olnud näiteks Salme aleviku, Nasva, Muratsi, Lümanda, Suur-Randvere pakendipunktid. 

Paraku ei toimu pakendipunktide konteinerite tühjendamine operatiivselt, vaid pakendiorganisatsiooni enda seatud graafiku järgi, väljaspool linna enamasti iga kahe nädala tagant. 

Üks kodanik kurtis, et helistas ületäitunud pakendipunkti pärast ka pakendiorganisatsioonile, kuid sealt teatati, et graafikujärgne tühjendus toimub alles nädala pärast.

Sellist suhtumist ei tohiks olla

Vallavalitsuse jäätmete peaspetsialist Katrin Koppel ütles, et sellist suhtumist ei tohiks olla, sest teenust ju siis selle nädala jooksul ei pakuta, vaatamata sellele, et pakendatud kaupa poest ostes oleme teenuse eest juba ette tasunud. 

Tema sõnul on tänavu suvel enim probleeme olnud Eesti Pakendiringluse (EPR) ja Tootjavastutusorganisatsiooni (TVO) konteineritega. TVO puhul on teemaks olnud ka konteinerite liiga väikesed avad, millest osa on nüüdseks suuremaks tehtud.

"EPR-iga suhtleme pea igapäevaselt ületäitumise teemal mitmes pakendipunktis. Kevadest saadik oleme püüdnud tekitada uue pakendipunkti Tehumardi külla, mille loomises oleme kokku leppinud. Ometi pole EPR sinna endiselt ühtegi konteinerit toonud, kuna väidetavalt pole tal selleks konteinerit. Lisaks Tehumardi küla elanikele saaksid seda pakendipunkti kasutada ka teised Sõrve suunal sõitjad ning tõenäoliselt leevendaks see pakendipunkt Salme pakendipunkti ületäitumisi," rääkis Koppel.

EPR-i tegevjuht Alder Harkmann kinnitas, et ettevõte üritab olukorra parandamiseks tühjendussagedusi korda saada või lisada konteinereid. 

"Salmel muudeti graafik seitsme päeva peale, loodetavasti saab see punkt korda. Tehumardi osas hetkel vastata ei oska, kuna inimene, kes sellega tegeles, puhkab," lausus ta. 

Lahendus vastavalt olukorrale

TVO teenusehaldur Maija Suls vastas Saarte Häälele lühidalt, et kuna pakendikonteinerite ületäitumisel võivad olla erinevad põhjused, siis lahendatakse probleemid vastavalt olukorrale.

Eesti Taaskasutusorganisatsiooniga (ETO) on Koppeli andmeil probleeme oluliselt vähem, kuid ka nende punktides tuleb ette ületäitumisi. Kõige problemaatilisem on Leisi kaupluse pakendipunkt.

Koppel tõdes, et pakendipunktide ületäitumuse tuvastamine, pakendiorganisatsioonide teavitamine, tühjenduste kontrollimine, avade suuruse mõõtmine, pakendipunktide ümbruse koristamine jne kulutab suure osa valla teenistujate ja Saaremaa Halduse töötajate tööajast. 

"On äärmiselt nörritav, et pakendiorganisatsioonid, kes pakuvad avalikkusele suunatud teenust, ei suuda endiselt Saaremaal oma pakendipunkte õigeaegselt tühjendada," lausus ta.

Küsimusele võimalike sanktsioonide kasutamisest vastas Koppel, et vallavalitsusel on võimalik teha pakendiorganisatsioonile märgukiri või ettekirjutus. Samas ei peaks avalike pakendikonteinerite õigeaegne tühjendamine tema sõnul toimuma vaid ettekirjutuste najal. 

"Pakendiorganisatsioon peab ise suutma oma konteinerite täitumist jälgida, vajadusel lisakonteineri tuua või tühjendusgraafikut tihendada. Muidugi oleme me valmis leidma kohti ka uutele pakendipunktidele, et mõne konkreetse punkti koormust vähendada," rääkis Koppel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles