Kuressaare Linnajooks jätkas traditsiooni

Kristina Õun
, Reporter
Copy
Rõõmsad noored sportlased 39. Kuressaare Linnajooksul.
Rõõmsad noored sportlased 39. Kuressaare Linnajooksul. Foto: Allan Mehik

Kuressaare Linnajooks toimus sellel aastal harjumatul ajal. Kuressaare linna sünnipäevaks ellukutsutud jooks sai teoks alles 4 kuud peale esialgselt plaanitud aega. Vaatamata sellele oli 30. augustil jooksurajal hulgaliselt huvilisi ja jooks läks igati korda.

Linnajooksu sissejuhatuseks toimusid 29. septembri õhtul Kuressaare staadionil lastejooksud. Vaatamata väga tuulisele ja sajusele ilmale, oli koos vanematega kohale tulnud ca 90 last. Kuigi lapsi oli tavapärasest vähem, tundusid kõik väikesed jooksuhuvilised üritusega väga rahule jäävat. Kõigil oli tuju hea ja naeratus näol ning jääb vaid loota, et neil jätkuks spordipisikut ka suuremaks sirgudes.

5-aastase Kelli-Liisa isa Ailar Kaljurand tuli koos tütrega samuti hoolimata vihmast kohale ning plikatirts sai kirja oma esimese “päris” jooksu. “Kelli-Liisale väga meeldis, ta oli tohutult rõõmus,” jagas isa lapse emotsiooni ning premeeris last Kelli-Liisa lemmikküpsistega. “Emotsioonid olid positiivsed - korraldus oli hea, kõik sujus ilusti ja meie ei kahetse osavõttu. Pealegi leian, et selliseid üritusi on vaja, et lapsi suunata ja neile sporti tutvustada. Tervise seisukohalt on see ju suurepärane alternatiiv ja loodetavasti unustatakse ära alkohol ja tubakas ning asendatakse see spordi tegemisega,” sõnas Ailar, kes lisas, et kindlasti võtavad nad jooksust osa ka järgmisel aastal.

5-aastane Kelli-Liisa oli enda esimese jooksuvõistluse üle väga uhke.
5-aastane Kelli-Liisa oli enda esimese jooksuvõistluse üle väga uhke. Foto: Erakogu

Põhijooksude ajal olid ilmaolud seevastu võrreldes eelmise õhtuga väga head ning see andis kõigile osalejatele võimaluse üheskoos 39. Kuressaare Linnajooks meeldivalt ajalooks joosta. Nii meeste kui ka naiste 10 km distantsil saarlastel sel aastal esikolmikusse asja polnud. Meeste üldarvestuse võitjaks krooniti Ilja Nikolajev (Merun.Club) ajaga 32.18. Talle järgnesid Janar Juhkov (Treeningpartner Sportland jooksutiim, aeg 33.18) ja Tarvi Tameri (Jooksurullid, 34.35). Naiste 10 km distantsi üldarvestuse võitis sedapuhku Spordiklubi Prorunner esindaja Kadiliis Kuiv ajaga 38.52. Teise koha sai Kertu Kula (Sparta, aeg 41.05) ja kolmas oli sama klubi esindaja Silja Paulus ajaga 43.44.

Meeste 5 km distantsi õnnestus saarlastel hõivata vastupidiselt pikemale distantsile enda valdusesse kogu poodium. Võitjaks krooniti Ando Õitspuu (JK Sarma) ajaga 17.50. Talle järgnesid Mairo Mändla (Kivi CB Trading, aeg 17.14) ja Janar Mai (JK Sarma, aeg 17.03). Naiste 5 km üldvõitjaks tuli Irina Biziaeva (Merun.Club) ajaga 18.26. Teise koha sai eelnevate aastate võitja Liliana Torn (Täppsportlased) ajaga 19.18 ja kolmas oli Eliise Hoogand (Treeningpartner) ajaga 20.01.

Tegu oli taaskord Saaremaa osavõturohkeima tervisespordi üritusega ning loodetavasti jäid päevaga rahule nii osavõtjad kui ka ergutajad. Vaatamata nn. „viiruseajastust“ tingitud paljudele muudatustele (jooks toimus suve lõpus, lastejooksud eelmisel päeval, vanuseklasside esikolmikuid kohapeal ei autasustatud jms) sai jooks siiski teoks. Kõigi osalejate vahel loositi välja ka jalgratas ning selle omanikuks sai Greete Poopuu.

Erinevaid distantse oli sedapuhku läbimas kokku 536 osalejat, mis on arvult võrreldes eelmiste aastatega oluliselt vähem. Samas arvestades valitsevat olukorda, on siiski hea, et linnajooksu traditsioon ei murdunud. Statistiliselt olid osalejate arvud 10 km distantsil 172, 5 km 275 ja lastejooksus 89. Möödunud aastal osales Kuressaare Linnajooksul 1311 inimest, ent tänavu oli registreerijate arv koroonaviiruse ohu vältimiseks piiratud - arvestati 500 täiskasvanu ja 100 lapsega ehk kokku sai registreerida 600 inimest.

Linnajooksu korraldajate esindaja Mati Mäetalu märkis, et lõppkokkuvõttes on hea, et jooks siiski korraldatud sai. „Oleme väga rahul, et vaatamata raskele ajale ja sellest tingitud väga paljudele muudatustele jooksu korraldamisel, sai juubelieelne Kuressaare Linnajooks teoks. Palju osalejaid oli taaskord mandrilt ja see teeb kindlasti rõõmu. Inimesed olid väga mõistlikud ning arusaajad ning korraldaja poolt kehtestatud reeglitest suudeti ilusti kinni pidada.“ tõdes Mäetalu.

Järgmine, arvult 40. Kuressaare Linnajooks toimub 08. mail 2021. aastal ja korraldajad loodavad, et juubelijooks tuleb selle vääriline. Selleaastased linnajooksu tulemused leiab veebiaadressilt www.championchip.ee.

39. Kuressaare Linnajooksu start.
39. Kuressaare Linnajooksu start. Foto: Allan Mehik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles