Vald vaagib turuhoone tulevikku (1)

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Kuressaare turuhoone.
Kuressaare turuhoone. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa vald tahab Kuressaare turuhoonesse rajada rahvusvahelise keskuse ja hoonet pikemaks ehitada, ent muinsuskaitseamet peab hoone sellisel kujul muutmist lubamatuks.

Vallavalitsus tahab oma plaanide elluviimiseks teha turuhoonele juurdeehitise, tõsta katust ning lammutada siseseinad ja vahelaed. Muinsuskaitseameti menetluskomisjoni hinnangul moonutab turuhoone ümberehitamine kaitsealust maja tundmatuseni, seega ei antud selleks luba. "Ilmselgelt ei lase me mälestist moonutada sellisel kujul, et seda mälestist enam ei ole," ütles muinsuskaitseameti Saaremaa nõunik Keidi Saks

Turuhoone sai oma ajaloolise välisilme tagasi 1980. aastate restaureerimistööde tulemusel, mida tehti ajalooliste materjalide ja fotode alusel. Saksa hinnangul mahuvad valla kavandatud tegevused ka olemasolevasse hoonesse, kui tegutseda läbimõeldult. 

Täit ülevaadet selle kohta, mida Saaremaa vald turuhoonesse täpsemalt kavandab, pole ametnikud avalikkusele seni jaganud. Mainitud on Lääne-Eesti saarte biosfääri keskust, kuid nagu ütles valla arenduse peaspetsialist Käthe Pihlak, pole see sugugi ainuke idee. "Seal on kolm erinevat projekti, meil on ikka natukene rohkem sisu ja mõtteid kui ainult biosfääri keskus."

Täpsema ülevaate soostus Pihlak andma pärast seda, kui vallavalitsus oma järgmisel nõupidamisel turuhoone tulevikuplaanidele rohelise tule annab. 

Linnakodaniku komisjoni augustikuu koosolekul rääkis Saaremaa vallaarhitekt Mark Grimitliht, et eesmärk on muuta turuhoone tulevikus rahvusvaheliseks keskuseks, kus toimuvad näitused, kontserdid ja konverentsid. Plaanide elluviimiseks küsib vald raha ka erinevatest fondidest. Kõige suurem summa (600 000 eurot), mille eest oleks võimalik hoone ümber ehitada, küsitakse ühest Norra fondist. Kuidas mõjutab valla plaane muinsuskaitse vastuseis turuhoone ümberehitusele, pole esialgu teada. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles