ERM-is on maailma suurim Muhu sukkade väljanäitus

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Kuraator Anu Pink näitusel.
Kuraator Anu Pink näitusel. Foto: Siiri Reimann

Eesti Rahva Muuseumis saab tutvuda maailma suurima Muhu sukkade näitusega, kus on väljas 70 muuseumides leiduvat ajaloolist sukka ja näituse tarvis kootud 84 täiesti uut sukapaari.

Üks osa näitusest annab ülevaate Muhu naiste sukakudumise traditsioonist, mis sündis enam kui 100 aastat tagasi, teine aga jutustab loo sellest, kuidas sadakond Eesti naist võtsid vastu ilmvõimatu väljakutse kududa oma maitse ja ilumeele järgi valmis paar Muhu sukki.

“Muhu sukki võib pidada ka maailma kudumiskultuuri üheks kõige värvikamaks leheküljeks või tippteoseks. Need on tõesti kootud väga tihedalt, väga keeruliste mustritega, väga peenikesest lõngast. See kõik võtab väga kaua aega,” ütles üks näituse kuraatoritest Anu Pink rahvusringhäälingule.

84 sukapaari valmisid Kudujate Koopiaklubi naiste kätetööna. “84 uuest sukapaarist on siiski ainult neli koopiad ja needki peaaegu hävinud sukkade koopiad. Tegelikult on iga inimene kõiki neid vanu Muhu tavasid silmas pidades oma suka ise kokku pannud. Siin on igaühel oma lugu rääkida oma sukaga,” rääkis Pink, kes on ka Kudujate Koopiaklubi eestvedaja.

Maailma suurimat Muhu sukkade kogu saab imetleda jaanuari lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles