“Suve parim!” tunnustab Danzumees “Õitsvat merd”

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
VETT JA VILET: Taali (Grete Jürgenson, vasakul), Hannese (Elar Vahter) ja Niida (Jaune Kimmel) suhtekolmnurk on täis torme ja pöördeid.
VETT JA VILET: Taali (Grete Jürgenson, vasakul), Hannese (Elar Vahter) ja Niida (Jaune Kimmel) suhtekolmnurk on täis torme ja pöördeid. Foto: Merit Lehtsalu/Saarte Hääl

Eesti teatriringkondades tunnustatud, Danzumehe pseudonüümi taha peituv kriitik peab Mihkli talumuuseumis etendatud Kuressaare teatri vabaõhutükki “Õitsev meri” tänavuse hooaja parimaks suvelavastuseks.

Suvehooajal 22 lavastust ja tänavu kokku üle 90 teatritüki ära vaadanud blogija sättis värskes postituses Madis Kalmeti lavastatud August Mälgu “Õitsva mere” suisa esikohale. 

“Suveteater oma ehedaimas vormis – lageda taeva all (vedas ka ilmaga). Eesti klassika, millele tehakse au sellise imeilusa lavastuse ja mitmete väga tugevate rollidega! Nauding läbi ja lõhki,” kirjutas Danzumees.

Teisele kohale sättis ta teatriühenduse Misanzen “Sõsara sõrmeluud”, kolmandale Vaba Lava etenduse “Mul oli nõbu” ja neljandale Thors Productioni tüki “Vana klaver ehk Suusabaasis on tantsupidu”.

Madis Kalmeti seadis blogija nelja parima lavastaja hulka, nimetades tema tööd ilusaks vana kooli lavastuseks, mis sobib nagu loodult sellesse autentsesse kohta. 

“Keerukad kombinatsioonid, nagu külakoori kasutamine ja selged lavastajaotsused, rikastavad tervikut ehk toimivad. Mälgu lugu on nii ausalt ja ehedalt lavastatud, et unustad hetketi, et vaatad seda... vaid pigem oled ise ka olustikus sees,” märkis ta.

Elari Vahteri seadis blogija parima nelja meespeaosalise hulka, kuhu platseerus tema arvamuse järgi ka Harry Kõrvits rolliga teater Nuutrumi monoetenduses “Jutt jumala õige”. Piret Rauk aga on tema hinnangul üks parimatest naiskõrvalosalistest ja Arvi Mägi parimaid meeskõrvalosa täitjaid.

Jaanus Laagrikülli märgib Danzumees ära parimate kunstnikutöö tegijate, kostüümikunstnike ja make up /soengute seas, Peeter Konovalovi aga parima muusikalise kujunduse loojana.

Kümne suveetendusest saadud suurema elamuse hulka mahutas Danzumees “Õitsva mere” lõpustseeni, kus poeg aitab isa paadile, mis tõi vaatajale pisara silma, koomilise Piret Rauga ja sügavamast sügavama Arvi Mägi, kes mängib isegi silmadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles