Kuressaares eelistatakse kohapealset vaktsineerimist

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Gripivaktsiin hakkab tervetel inimestel mõjuma kümne kuni 14 päeva pärast süstimist ja selle mõju kestab kuni aasta.  Riskigruppi kuuluvad lapsed, rasedad, eakad ja nõrga immuunsüsteemiga inimesed. Eestis vajab igal aastal gripitüsistuste tõttu haiglaravi ligi 2000 inimest. Illustreerival pildil gripivaktsiini tegemine 17. septembril 2020 Washingtonis.
Gripivaktsiin hakkab tervetel inimestel mõjuma kümne kuni 14 päeva pärast süstimist ja selle mõju kestab kuni aasta. Riskigruppi kuuluvad lapsed, rasedad, eakad ja nõrga immuunsüsteemiga inimesed. Eestis vajab igal aastal gripitüsistuste tõttu haiglaravi ligi 2000 inimest. Illustreerival pildil gripivaktsiini tegemine 17. septembril 2020 Washingtonis. Foto: Michael Reynolds/EPA/SCANPIX

Sotsiaalministeerium ei luba gripivaktsiine eelbroneerida apteegis vaktsineerimiseks, kuid vähemalt Kuressaares seda ometi tehakse. Vaktsiini kättesaadavus peab olema tagatud nii kohapeal vaktsineerimiseks kui ka retsepti või tellimislehega ostmiseks. 

Kohapeal saab vaktsineerida näiteks Selveri Südameapteegis või Auriga Apothekas. 

Südameapteegist öeldi eile, et apteegist vaktsiini retseptiga osta, et oma perearsti juurde süstima minna, ei saa. Kohapeal vaktsineerida saab. Ettevõtte kodulehel oleva hinnakirja alusel lisandub vaktsiini hinnale seeläbi ligikaudu kaheksa eurot. 

Südameapteegis pakub vaktsineerimisteenust Kuressaare haigla, kes on sama asja teinud juba kolm aastat. Haigla ravijuhi Edward Laane sõnul teevad nad seda, et tulla kogukonnale lähemale ning praegusel ajal haiglasse vaktsineerima minna pole mõistlik. Dr Laane sõnul ostavad nemad aga vaktsiini Südameapteegist doosi kaupa vastavalt vajadusele. Apteegi müügipoliitikat ta selgitada ei osanud. Saarte Hääl saatis kommentaaripäringu ka Südameapteegi esindajale, kuid lehe trükkimineku ajaks vastust saabunud ei olnud.

Seega jääb selgusetuks, miks ei ole lihtkodanikul võimalik vaktsiini retseptiga osta või perearstil tellida, kuid vaktsineerimisteenust osutaval ettevõttel see võimalus on.

Saarte Hääl kirjutas eile, et Saaremaal valitseb gripivaktsiini põud. Apteekidesse toodud vaktsiinid osteti kiiresti ära, ilma jäid ka perearstid. Doktor Mari Soots ütles eile, et Südameapteegist tellisid nad 400 doosi, kuid said 46.

Eile asus sotsiaalministeerium apteeke survestama, kuna praktiliselt kogu Eestis on vaktsineerimise võimalus koondunud apteekide kätte.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles