Pöialpoisid saavad akendesse lennates hukka

Kristina Õun
, Reporter
Copy
Vastu aknaid lendavad linnud saavad tihtilugu saadud vigastuste tõttu hukka. Kuid on ka neid, kes vajavad toibumiseks pisut aega, et uuesti jalule saada ning rändama minna.
Vastu aknaid lendavad linnud saavad tihtilugu saadud vigastuste tõttu hukka. Kuid on ka neid, kes vajavad toibumiseks pisut aega, et uuesti jalule saada ning rändama minna. Foto: Sõrve linnujaam facebook

Lindude sügisrände algus on kergitanud päevakorda pea iga-aastase probleemi vastu aknaid lendavate lindude näol. Sõrve säärel on suured peegelduvad aknad põhjustanud juba hulga pöialpoiste hukkumise, kes akendesse lennates surmavaid vigastusi saavad. 

Mati Martinson
Mati Martinson Foto: Erakogu

Linnuvaatleja ja Sõrve linnujaama peremees Mati Martinson kirjutas sotsiaalmeedias, et inimestel annaks piisava tahtmise korral nii mõndagi ära teha selleks, et vältida lindude aknasse lendamist. Lindude rändeperioodil aitaks akende teipimine või kinnikatmine säästa paljude lindude elu. “Akende ohvriks” langevad sageli näiteks pöialpoisid, siidisabad ja tihased ning nende säästmiseks saab potentsiaalselt ohtlikele klaaspindadele lindude rände ajaks kinnitada näiteks paberist lõigatud kujundeid, ent piisab ka maalriteibist või märkmepabereist.

Looduse vastu alati ei saa, kuid asja parandada annab alati, märgib Martinson.

Selle nädala alguses postitas Martinson pildi Sääre Paargust, mille aknad on lindude jaoks suur tõmbenumber, ja kirjutas, et lindude rändeperioodi ajal, mis algab septembri lõpus-oktoobri alguses ning kestab umbes oktoobri keskpaigani, võiksid aknad olla kaetud. “Näiteks on Keldrikohviku töötajad aknad seestpoolt ajalehtedega katnud. Kõik suured kauplused ja kaubanduskeskused, tornelamud ning isegi koolimajad võiksid üle vaadata, kas akende all on surnud linde, ning kui on, panna näiteks ajutiselt heledad kardinad ette või akendele midagi kinnitada, et linnud sinna sisse ei lendaks.” 

Mati Martinson võttis taas ette ka MTÜ Sõrve Külastuskeskus juhatuse liikme ja Sääre Paargu omaniku Andro Roosilehe. Näiteks aastal 2012 teipisid paargu aknad kinni Saaremaa ühisgümnaasiumi õpilased. Andro Roosileht kinnitas eile Saarte Häälele, et sel nädalavahetusel saavad aknad kinni kaetud, ja tõdes, et tegu on tõepoolest iga-aastase probleemiga, vahel hullema, vahel leebema. Kui palju pöialpoisse sügisel “aknasurma” läheb, oleneb suuresti rändest ja tuulte suunast – vastutuulega jäävad linnud toppama ega oska majade vahel käituda. 

“Katame oma aknad kinni ja loodame, et siis vähemalt meie akendesse lendavad linnud vähem. Ostsime paar rulli odavat tapeeti ja paneme seestpoolt akende ette. Kevadel saab need siis maha võtta ning hiljem taas üles riputada,” rääkis Roosileht.

Sõrve Sääre paargu on üks koht, mille akende all võib sügise rändeperioodi ajal näha oimetuid või hukka saanud linde. Omanik lubas aknad nädalavahetusel seestpoolt tapeediga katta.
Sõrve Sääre paargu on üks koht, mille akende all võib sügise rändeperioodi ajal näha oimetuid või hukka saanud linde. Omanik lubas aknad nädalavahetusel seestpoolt tapeediga katta. Foto: Sõrve linnujaam facebook
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles