Sääre tehnohoone tulevik tekitab vallavolinikes küsimusi

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Sõrve sääres asuv endine tuletorni tehnohoone renoveeritakse multifunktsionaalseks hooneks.
Sõrve sääres asuv endine tuletorni tehnohoone renoveeritakse multifunktsionaalseks hooneks. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa vallavalitsuse esindajad on viimasel ajal pidanud vastama küsimustele, mis saab Sõrve säärel uuendatavast tehnohoonest ning miks on vaja sellist investeeringut teha. 

Pöide osavallakogus küsis seda abivallavanem Jüri Lindelt koalitsiooni kuuluv vallavolinik Andres Hanso, kes tundis huvi, mis saab 300 000 euro eest turismikeskuseks ehitatavast tehnohoonest tulevikus. "Arvatavasti korraldatakse konkurss ja leitakse ettevõtja, kes seal tööle hakkab, vald ise ei hakka kindlasti seal toimetama," kinnitas Linde. 

Vallavalitsuse arendus- ja kommunikatsiooniosakonna juht Karin Närep ütles Saarte Häälele seevastu, et vajadusel on võimalik hoone osaliselt välja rentida. Hoone omanikuks jääb Saaremaa vald ning heakorra ja kasutamise eest hakkab vastutama Saaremaa Haldus. Teises etapis ehitatavad müügikioskid renditakse Närepi sõnul välja avaliku konkursiga.

Volinik Mart Maastik küsis Sõrve tehnohoone kohta Lümanda osavallakogu viimasel koosolekul, kuid enda sõnul ta kahe abivallavanema käest ammendavaid vastuseid ei saanud. Talle öeldi, et tegu on ühinemislepingus oleva objektiga. Maastik ütles, et kogukond tegi küll Sõrves sellise otsuse, kuid ühinemislepingu lisas olevatest objektidest on praegu veel teisigi tegemata ning seega tuleks küsida, kas see konkreetne investeering on täna vajalik. 

"Saan aru, et oluline oli käimlate olemasolu. Kas selleks on vaja 300 000-eurost investeeringut?" rääkis Maastik. "Arvestades hooaja lühidust seisaks projekteeritav hoone ilmselt suurema aja tühjalt."

Sääre tehnohoone uuendamist soovis enne ühinemist Torgu vallavolikogu, lisades selle oluliste objektide nimekirja. Saaremaa vallavalitsus on välja kuulutanud hoone ehitus- ja projekteerimistööde hanke. 

SÄÄRE TEHNOHOONE

Sõrve sääres asuv endine tuletorni tehnohoone renoveeritakse multifunktsionaalseks hooneks. Hoonesse rajatakse mitmeotstarbeliselt kasutatavale ruumile lisaks ka toidutegemise võimalus ning avalikud tualetid, sealhulgas invatualett. Majja tekib võimalus müüa erinevaid kohalikke tooteid ning tutvustada maakonnas pakutavaid teenuseid, korraldada erinevaid sündmusi, lisaks kasutada maja tuulevarjuna nende turistide poolt, kes sääre tippu või tuletorni külastada ei soovi või tervislikel põhjustel ei saa. Maja saab olema võimalik kasutada ka kohaliku kogukonna vajadustele vastavalt. Hoone renoveerimine parandab piirkonna heakorda ja avalikku ruumi, kuna tehnohoone on väga lagunenud. 

2020. a MATA-voorust on riigi tugiteenuste keskuse poolt taotlemise I etapis tehtud positiivne otsus rahastada antud projekti toetusena summas 113 106 eurot, millele omaosalusena lisandub 37 702 eurot. 2021. a MATA-voorust on planeeritud taotleda hoone renoveerimise II etapiks 111 894 eurot, millele lisandub omaosalus 37 298 eurot. 

Karin Närep

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles