TÄPSUSTUS Ükski taotleja külarahast ilma ei jää

, Saaremaa abivallavanem
Copy
Foto: unsplash.com

Saarte Hääle 24. oktoobri uudisest "Vald külaraha enam igaühele ei anna" ja selle sissejuhatusest, et "uuel aastal tuleb raha saamiseks läbida taotlusvoor", jäi mitmetele lehelugejatele paraku ekslik arusaam, nagu tuleks külaraha saamiseks edaspidi teiste küladega konkureerida ja on oht ka toetuseta jääda. 

Abivallavanem Kristiina Maripuu.
Abivallavanem Kristiina Maripuu. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Seni oli külaraha kogusumma 40 000 eurot jagatud viisil, et külaraha broneeriti absoluutselt kõigile Saaremaa valla küladele, olenemata sellest, kas küla raha taotleb või mitte. Praktikas tähendas see seda, et enam kui pooled külad külaraha ei taotlenud ja see toetussumma jäi eelarves lihtsalt kasutuseta. 

Paremaks lahenduseks oleks see, kui anda külaraha taotlemiseks aegsasti ette kindel tähtaeg ning seejärel jagada külaraha kogusumma kõigi taotlejate vahel – arvestades toetuse suuruse määramisel endiselt ka seda, kui palju elanikke külas elab. Seega ei jääks ükski külaraha taotleja külarahast ilma, küll aga saaks külaraha toetussumma ühe küla kohta olla edaspidi senisest suurem. Külaraha taotlemise ainsaks eelduseks on, et külal oleks kehtivate volitustega külavanem. Külaraha ja teiste külaelu puudutavate teemade kohta saab arvamust avaldada 31. oktoobrini avatud küsitluses https://tinyurl.com/saaremaavald.

Vallavalitsus toonitab, et kõik külarahaga seonduv saab lõplikult paika alles pärast seda, kui valla 2021. aasta eelarve on kinnitatud ning praegu sai kirjeldatud üht võimalikku lahendust, mis on külade vaates senisest tulusam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles