Antarktika 200-retkele paneb punkti raamat

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Raamatu kaanekujundus
Raamatu kaanekujundus Foto: CJ Kask

Novembri lõpus esitletav Maris ja Tiit Pruuli raamat “Jäine igatsus. Armastus Antarktika moodi” on lõplik kokkuvõte mereretkest, mis oli pühendatud admiral Bellingshauseni poolt lõunamandri avastamise 200. aastapäevale  

“Mõndagi asja oli ise kõrvalt raske või võimatugi jälgida, sellepärast olid raamatu kirjutamisel abiks ka mitmed lehelood Saarte Häälest, kes meie reisi erilise hoolega jälgis,” ütles Tiit Pruuli 25 artikli kohta, mis peaaegu aasta aega kestnud retke kohta lehes ilmusid. 

468-leheküljelises raamatus kirjutab retke eestvedaja ja hing Tiit Pruuli Antarktika karmidest avastusretkedest ja polaaruurijatest – alates admiral Bellingshausenist ja kapten Cookist kuni Scotti ja Amundsenini. Pootsman Maris Pruuli päevik kirjeldab ekspeditsiooni igapäevaelu merel – kuidas vahis oldi, kuidas tormiga võideldi, kus käidi, mida nähti, mida kardeti, mida söödi, räägiti ja mõeldi, millest unistati. 

Kuigi Antarktika reisist on palju räägitud ja teleseriaalgi tehtud, leiab raamatust Tiit Pruuli sõnul palju isiklikke läbielamisi, suhteid ja emotsioone. Just see pool on ka raamatu tüsedam osa. “Ma julgen kahetsusega öelda, et mul endal oli ka Marise peatükke põnevam lugeda kui enda omi,” kiitis Tiit Pruuli abikaasast pootsmanit ja kaasautorit. 

Jahtlaev admiral Bellingshausen asus Antarktika 200 ekspeditsioonile 11. juulil 2019 Kroonlinnast ja 17. juulil pidulikult Roomassaarest. 28. jaanuaril tähistati Antarktikas 200 aasta möödumist avastamisest ning seejärel pidi laev võtma suuna Arktika poole. Koroonakriisis kogu maailmas lukku läinud sadamate tõttu otsustasid reederid laeva aga kohe koju tuua ning 21. mail sildus jahtlaev Roomassaare sadamas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles