Kas Irbeni väinast leiti Dobrovoletsi vrakk? (2)

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy
“Dobrovolets” vrakk
“Dobrovolets” vrakk Foto: Kuvatõmmis

Võimalik, et NATO miiniotsijad leidsid Irbeni väina põhjast Tsaar-Vene miiniristleja “Dobrovolets” vraki, mis on seal 1916. aasta augustist.

Mereväe teatel pole neil aimugi, mis laeva vrakk Sõrve säärest kagus, maismaast 8 meremiili kauguselt leiti. 

Vrakk on umbes 85 m pikk, 9 m lai, 7 m kõrge ning asub vähem kui 30 meetri sügavusel merepõhjas. Vrakist on teavitatud muinsuskaitseametit ja veeteede ametit. 

I maailmasõja ajal lasti Saksa laevadest Irbeni väina sadu miine, millest üks sai 21. augustil 1916 saatuslikuks Vene miiniristlejale “Dobrovolets” (Vabatahtlik). 

Ülemaailmne Eesti sõjameeste ja vabadusvõitlejate häälekandja “Võitleja” kirjutas 1. oktoobril 1960, et kui Saksa keisririigi sõjalaevastik püüdis 1916. aastal tungida Soome lahte, anti “Dobrovoletsile” käsk tuua Irbeni väina lõunaosast kaheksa eraisikutele kuuluvat purjelaeva ja uputada need Saksa laevadele tee sulgemiseks Kuramaa ranniku lähedale. “Dobrovolets” sattus ööpimeduses miinile ja läks põhja kogu meeskonnaga. Appi läks miinilaev “Doni Kasakas”, kuid sattus ka ise miinile. 

NATO 1. alaline miinitõrjegrupp kammis oktoobris Eesti vetes läbi üle 81 ruutkilomeetri merepõhja, lisaks laevavrakile leiti paarkümmend lõhkekeha. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles